Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kanadská procházka v dešti

Maher Arar žije ve dvou světech. V tom prvním, kanadském, je nechtěným hrdinou, jehož fotografie zaplňují první strany deníků, jemuž drží palce celá Kanada a který se s 10 miliony kanadských dolarů v kapse pokouší začít nový život.

Fotografie: Maher Arar... - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Maher Arar... - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Maher Arar žije ve dvou světech. V tom prvním, kanadském, je nechtěným hrdinou, jehož fotografie zaplňují první strany deníků, jemuž drží palce celá Kanada a který se s 10 miliony kanadských dolarů v kapse pokouší začít nový život. V tom druhém, americkém, je podezřelým teroristou, mužem zařazeným na seznam nežádoucích osob a předmětem sporu mezi demokratickými senátory a vládou prezidenta Bushe.

Maher Arar se v nervózním roce 2002 omylem ocitl na více než rok v soukolí nestandardních opatření boje proti terorismu. Se svou zkušeností se šestatřicetiletý kanadský počítačový inženýr syrského původu trpící posttraumatickým syndromem vyrovnává dodnes.

Stačilo stisknout enter

Příběh muže, jehož rodina našla v Kanadě azyl, když mu bylo 17 let, začal nedlouho po prvním výročí teroristických útoků na New York a Washington. V Kanadě tehdy naplno probíhalo vyšetřování jistého Abdulla Ahmadiho, podezřelého ze spojení s al-Káidou. V rámci prověřování prakticky kohokoliv, kdo s podezíraným – a později všech podezření zproštěným – Abdullem Ahmadim přišel do styku, se do zorného pole policie dostal i náš počítačový inženýr.

Ten se s Ahmadim kdysi sešel v ottawské kavárně Mango a poté byl spatřen, jak se s ním prochází asi dvacet minut v dešti. Podle výsledků dnešního oficiálního šetření celého případu nařízeného kanadskou vládou nebyl ani tehdy sám Maher Arar z ničeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].