Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čunka ne a lidi ano, to nedává logiku

Policie je podle senátorů politicky zneužívaná a nedůvěryhodná. Tak proč před ní chrání jen svého kolegu, a nikoli občany?

Policie je podle senátorů politicky zneužívaná a nedůvěryhodná. Tak proč před ní chrání jen svého kolegu, a nikoli občany?

Senátoři zbavili místopředsedu vlády a svého kolegu, lidovce Jiřího Čunka, imunity a umožnili policii zahájit jeho vyšetřování za údajnou korupci. To samozřejmě můžeme jen pochválit. Při rozpravě však zazněly od odpůrců vydání vášnivé argumenty, proč to nedělat. Jejich společným motivem bylo velice zásadní vyjádření nedůvěry policii a justici a obava, že se politik Čunek dostane do rukou zkorumpovaného, nedůvěryhodného a politicky motivovaného policejního sboru, který s ním nemá čisté úmysly.

Vyjádřené obavy jsou daleko důležitější než fakt, že byl další zákonodárce zbaven imunity. I při vědomí správnosti senátorských argumentů, politici viditelně nepochopili svou úlohu, pokoušeli se před takovou policií ubránit politika, poté co před ní roky nebránili občana.

Stručně si připomeňme, o co odpůrcům v debatě šlo. Dá se to vlastně shrnout řečnickou otázkou senátora Jaromíra Štětiny. Komu vlastně pana Čunka vydáváme? Do rukou zaujaté a politicky řízené policie, do rukou státního zástupce, který měl kontakty na StB a který už dříve prokázal svou zaujatost, odpovídá sám Štětina. Do rukou policie, která kupčí s informacemi a prodává je médiím, říká senátor Jiří Liška. A tak bychom mohli pokračovat. Policie je v očích senátorů – i některých, kteří hlasovali pro vydání – nedůvěryhodná, má špatné vedení, spolupracuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].