Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Chávez mouchy nechytá

Kdo by nechtěl být do konce života prezidentem? Kdo by nechtěl vlastnit všechnu ropu? Venezuelský prezident Hugo Chávez by rozhodně chtěl.

Fotografie: Hugo Chávez. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Hugo Chávez. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kdo by nechtěl být do konce života prezidentem? Kdo by nechtěl vlastnit všechnu ropu? Venezuelský prezident Hugo Chávez by rozhodně chtěl. A vypadá to, že mu už nic nestojí v cestě, aby získal veskrze diktátorský glanc.

Vypracovat zákony je pomalé a nechat je schvalovat postupně parlamentem, to je ještě zdlouhavější. Potřebujeme rychle, nejdéle do osmnácti měsíců, učinit potřebné, neboť na cestě k venezuelskému socialismu 21. století se nemůžeme zdržovat nějakými demokratickými obezličkami. Asi toto vzkázala před nedávnem Venezuelanům jejich staronová hlava státu.

Vzkaz pro svět zní v době energetických hrozeb ještě výhrůžněji: v rámci neomezených „proměn“ státních institucí je třeba počítat i se znárodněním těžby ropy.

Roztočme motory socialismu

Už na slavnostním uvedení do funkce po jasně vyhraných listopadových volbách byl bývalý parašutista Hugo Chávez opravdu ostře naladěn. Svůj projev zahájil po fidelovsku: „Vlast, socialismus, nebo smrt!“ Vzápětí přísahal i na Ježíše Krista, podle jeho slov „největšího socialistu v dějinách“. Projev trval dvě a půl hodiny a obsahoval samá vágní hesla. Dá se z něj však zhruba odvodit, co teď Venezuelu čeká.

Po schválení speciálních pravomocí pro Huga Cháveze parlamentem, jenž zasedal na „čerstvém vzduchu“, tedy na hlavním náměstí v Caracasu, je jasné, že to bude skutečně jízda.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].