Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Pohádka pro Tulejovy

Za pár desítek minut bude na programu zastupitelů debata nad aktuálními problémy romské rodiny Tulejových. Tato dvanáctičlenná rodina byla loni na podzim součástí akce, která tehdejšího starostu Vsetína Jiřího Čunka vynesla až do vlády.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Byla to vážně báječná půjčka. (Tulejovi v polorozpadlém domě) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Byla to vážně báječná půjčka. (Tulejovi v polorozpadlém domě) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

„Vážení kolegové, a teď trochu neoficiálně. Protože jste v tomhle roce byli všichni hodní, Ježíšek vás ocenil.“ Je úterní ráno a starostka Květoslava Othová (KDU-ČSL) právě zahajuje poslední letošní zasedání vsetínského zastupitelstva. Kolegové loví ze židlí balíček s diářem a propiskou a vzduch prosycuje předvánoční pohoda. Jak pro koho. Za pár desítek minut bude na programu zastupitelů debata nad aktuálními problémy romské rodiny Tulejových. Tato dvanáctičlenná rodina byla loni na podzim součástí akce, která tehdejšího starostu Vsetína Jiřího Čunka vynesla až do vlády. Navzdory tomu, že Tulejovi vždy platili nájem, byli coby „nepřizpůsobiví“ společně s dalšími třemi stovkami lidí vystěhováni z činžáku v centru města. Pologramotná rodina obývá dnes místo bytu ve městě rozpadlý dům na venkově. A úřady jí během roku připravily tolik problémů, že průměrně vzdělanému člověku trvá hodně dlouho, než se v nich vůbec zorientuje. Natož aby je uměl jednoduše vyřešit.

Co byste nechtěli

Tulejovi si nejdřív možná mysleli, že na Čunkově proslulém odsunu vlastně vydělali. Když se město rozhodlo bourat problematický činžák v centru, dostali jako vzorní nájemníci bezúročnou půjčku 460 tisíc na přidělený domek v Čechách pod Kosířem.

Vypadalo to docela dobře: měli vodovod i elektřinu a mohlo se zdát, že Vsetínští svým romům vlastně pomohli. Naivita…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].