Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nechci být hlasitý evropský kazatel

Od vzniku Respektu v roce 1990 se ještě nestalo, aby neměl rozhovor s aktuálním českým ministrem zahraničí. Je tedy samozřejmé, že ho máme i nyní.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Karel Jan Schwarzenberg - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Karel Jan Schwarzenberg - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Od vzniku Respektu v roce 1990 se ještě nestalo, aby neměl rozhovor s aktuálním českým ministrem zahraničí. Je tedy samozřejmé, že ho máme i nyní. Přesto je to výjimečná situace. Karel Schwarzenberg (70) je už léta spolumajitelem tohoto týdeníku. V redakční debatě, jestli se do toho vůbec pouštět, jednoznačně převážil souhlas. A to zejména proto, že Karel Schwarzenberg vždy ctil rozdělení rolí a do redakce nezasahoval ani před vstupem do politiky, natož po něm.

Rozhovor se šéfem české diplomacie probíhal ve vzrušených dnech, kdy vůbec nebylo jasné, jestli v pozici ministra zahraničí setrvá. Oznámil totiž, že pokud se Jiří Čunek vrátí do vlády, on odejde.

Poté co jste se stal ministrem zahraničí, máte zkušenost s médii z obou stran. Co dělají podle vás novináři špatně, když referují o politice?

Samozřejmě osmadevadesát procent všech médií hledá něco, co se lépe prodá, co budí zájem, a tudíž tím obraz skutečnosti vždy o něco zkreslují. Mimoto u nás, ale i v jiných zemích, ještě musí dospět generace novinářů, která bude mít důkladné vzdělání a poctivost při analýze informací.

Žurnalistika však, když je jednou zničená, jako se to stalo u nás za komunismu, potřebuje delší čas, než se zase zvedne. Ve Vídni, kde byla před druhou světovou válkou slavná generace novinářů, trvalo desetiletí, než se opět dobří žurnalisté objevili.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].