Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přílohy

Klíč k roku 2008

Mlynář se chystal založit organizaci podřízenou ministerstvu, která by provozovala vládní informační portál.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Euro musí počkat

ODS si zakládá na pověsti reformní strany. Klidně. Potíž je jen v tom, že na poslední Klausovu vládu se vzpomíná jako na tu, co pěstovala bankovní socialismus a blokovala reformy. Topolánkův kabinet historici zase možná jednou zaznamenají jako to, co blokovalo přechod Česka na společnou evropskou měnu euro, a nikdo pořádně nevěděl proč.

Ekonomové nás čas od času ubezpečují, že Češi by mohli vstoupit do eurozóny skoro hned, to znamená během dvou tří let. Prospělo by to českému byznysu, který je na obchodech s partnery v EU životně závislý. Pomohlo by to také zmodernizovat zemi a lépe tak čelit budoucím krizím, protože závazek přijmout euro je vždy silným hybatelem reforem. Dále by to usnadnilo příchod tolik vzývaných investorů a také zpevnilo česko-unijní vazby, na kterých je postavena nynější prosperita.

Vláda a Václavem Klausem navolená bankovní rada však řekly, že se rychlého přechodu na euro bojí. Přišlo by prý zdražování a s ním vyšší inflace. Právě na tom teď odpůrci eura vítězí. Ztráty spojené s lpěním na koruně, i když jsou pro ekonomy evidentní, zatím i přes protesty průmyslníků zůstávají v debatě na vedlejší koleji.

Přesto ale Topolánkovi nekřivděme. On sám je pragmatik. Stačí, že euroskeptickou část své partaje přesvědčil o souhlasu s evropskou smlouvou. A aby byl v ODS klid, euro musí počkat.

S…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].