Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Kupte si zážitek

Koncem 90. let natočil režisér David Fincher film Hra, jehož hlavním hrdinou je muž ve středních letech, který má za to, že už ho nic nepřekvapí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Můžete řídit i letadlo, tedy jeho simulátor. (Linda Vavříková) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Můžete řídit i letadlo, tedy jeho simulátor. (Linda Vavříková) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Koncem 90. let natočil režisér David Fincher film Hra, jehož hlavním hrdinou je muž ve středních letech, který má za to, že už ho nic nepřekvapí. Zápletka se točí kolem nevšedního daru, který dostane k narozeninám. Je to hra, jejíž princip je jednoduchý: do několika málo hodin vtěsnat co nejvíc adrenalinových zážitků. Agentura, která hry vymýšlí, se přitom řídí pravidlem, že čím otrlejší klient, tím drsnější zážitek. Jde o nadsázku, ale není vyloučeno, že se za pár let stane realitou.

Taková na míru šitá zkušenost je pro mnohé lidi ideální dárek. Času je málo, peněz čím dál víc, intenzivní výuku lze tedy nahradit „zážitkem“. Poptávka po takových službách existovala už dlouho, šlo jen o to, kdy si toho někdo všimne.

V tuzemsku je tímto člověkem Linda Vavříková. Teprve pětadvacetiletá žena už za to stačila posbírat řadu prestižních ocenění v nejrůznějších podnikatelských anketách. „Zážitek nikomu nevezmete,“ parafrázuje jeden ze sloganů své firmy, kterou založila v roce 2004. Dnes je z ní úspěšná mladá podnikatelka, o něž je v českém byznysu pořád nouze.

Cenu vymýšlí dodavatel, a buď se služba prodá, nebo ne.Firma na zážitky sídlí v jednom z činžáků v pražské Libni. Po vstupu míjíme pár stolů s počítači, u kterých sedí mladé ženy ve věku kolem pětadvaceti, maximálně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].