Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Čtvrtstoletí známky punku

Když vystoupila 7. prosince 1982 ve strahovském klubu 007 skupina Visací zámek, měl to být její první a zároveň i poslední koncert.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Barevný tabule jsou naším denním chlebem. - Autor: AMP • Autor: Respekt
Fotografie: Barevný tabule jsou naším denním chlebem. - Autor: AMP • Autor: Respekt

Když vystoupila 7. prosince 1982 ve strahovském klubu 007 skupina Visací zámek, měl to být její první a zároveň i poslední koncert. Pětice kamarádů a spolužáků z pražské „stavárny“ neoplývala hráčským uměním ani hudebním nadáním a produkci brala jen jako recesi. Jenže koncert měl takový ohlas, že krátce nato vyprodali populární rockový klub Chmelnice. V socialistickém Československu se zrodila punková legenda, která znamenala pro vývoj tohoto stylu v zemi to, co ve stejné době Black Sabbath a Depeche Mode pro britský hard rock, respektive elektronickou hudbu.

Pod pódiem se dává do chaoticky nesourodého pohybu masa lidí nejrůznějšího zjevu a ještě kurióznějších účesů. Vrážejí do sebe, strkají se, vzduchem zvoní řetězy, vztyčené paže pogujících punkáčů vonících pivem ukazují paroháče nebo zdvižené prostředníky. Pozor: už nejsme v 80. letech, kdy si punk v Československu prožíval nejdivočejší období. Přesně takhle to vypadalo letos v polovině srpna při koncertu Visacího zámku na Českém Woodstocku v Trutnově, kde kapela patřila k největším atrakcím. A přesně tak to bude vypadat i toto úterý, kdy si ve velkém sále pražské Lucerny kapela kolem zpěváka Jana Hauberta připomene pětadvacáté výročí svého založení.

Nejen pro nepřizpůsobivé

Provokující hudební výraz a texty učinily z Visacího zámku hned od začátku skupinu, která přitahovala jako magnet.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].