Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Máte radost z toho, že česká koruna rekordně posiluje? A kde myslíte, že se její růst zastaví?

Z dlouhodobého hlediska bude koruna spíše dále zpevňovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pavel Kohout - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Pavel Kohout - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Pavel Kohout

Partners, ředitel strategie
Posilování české koruny je příznivý jev. Posilující koruna pomáhá držet nízkou inflaci. Česká ekonomika je díky sílící měně na cestě postupného dohánění ekonomické úrovně původních členských zemí EU, aniž bychom procházeli obtížným obdobím růstu cen, komplikovaných mzdových vyjednávání atd. Země s pevným kurzem, jejichž měny nemohou posilovat, jsou v obtížnější situaci. Slovinsko začátkem roku přijalo euro a podle říjnových údajů meziroční inflace vyskočila na 5,8 %. Lotyšsko má již asi dva roky kurz měny fixovaný vůči euru, a meziroční inflace dosáhla dokonce 13,2 %. Buďme rádi za sílící korunu.

Markéta Šichtařová

Next finance
Posilování koruny není normativní záležitost, tedy něco, co by mělo být „dobře“ či „špatně“. Prostě je. Exportéři naříkají, protože jejich zisky jsou nižší, než by mohly být (mimochodem, hovoříme o nižších ziscích, nikoliv o ztrátách, jak se často chybně podsouvá), spotřebitelé by mohli jásat nad zlevňující elektronikou, automobily a zbožím z dovozu. Přesto radost mám: vyšla nám totiž prognóza kurzu, která v době vydání byla víc než odvážná! Posilování koruny se z velmi dlouhodobého pohledu nezastaví až do přechodu na euro – tedy zanedbáme-li drobné odchylky jako např. v první polovině roku 2007.

Jan Hanousek

Centrum pro ekonomický výzkum, CERGE
O kladech i záporech posilování koruny se mluví dlouho, chybou je ale podle mě to, ze posilováním koruny naše ekonomika ztrácí svoji jedinou komparativní výhodu, a tou je levná pracovní síla. Od začátku transformace jsme nebyli schopni dostatečně vybudovat kvalifikovanější pracovní sílu, vytvořit větší podíl vědy a výzkumu na HDP, nezaznamenali jsme ani rozvoj nových technologií… To nás činí velmi zranitelnými. Jinak řečeno, posilování koruny by nevadilo, kdybychom se soustředili na to, abychom si vytvořili i další komparativní výhody, které zabrání případné recesi.

Bohuslav Sobotka

předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny
Z dlouhodobého hlediska bude koruna spíše dále zpevňovat. Mrzí mne, že posilující koruna „trestá“ plošně všechny naše exportéry bez ohledu na to, jaký je jejich konkrétní příspěvek k růstu produktivity a konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Také z tohoto důvodu bych uvítal přijetí eura v relativně blízkém a rozumném horizontu let 2012 až 2015.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2007 pod titulkem Anketa: Máte radost z toho, že česká koruna rekordně posiluje? A kde myslíte, že se její růst zastaví?