Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ráno ptáci křičí hrůzou

28. března 1914, se v Brně-Židenicích jako nemanželský syn narodil Bohumil Hrabal.

Fotografie: Neviděli jste tu perličku? - Autor: archiv Tomáše Mazala • Autor: Respekt
Fotografie: Neviděli jste tu perličku? - Autor: archiv Tomáše Mazala • Autor: Respekt

„Mladá a svobodná dívka jednoho večera sdělila rodičům, že je těhotná. Prchlivý otec ji za ruku vytáhl na dvůr, namířil na ni pušku a křičel: ,Klekni si, já tě zastřelím.‘ Naštěstí v tu chvíli vyšla na dvůr i její matka. Protože znala výbuchy svého muže, řekla: ,Pojďte radši jíst, nebo vám vystydne večeře.‘“ Tato scéna se odehrála někdy v roce 1913. O pár měsíců později, 28. března 1914, se v Brně-Židenicích jako nemanželský syn narodil Bohumil Hrabal.

Po celý svůj život touto historkou vysvětloval svoji plachost a ustrašenost. Tragikomický výjev mu ale možná jen předurčil schopnost proniknout nejvyšší intenzitou k zážitku lidské existence, který později zprostředkovával svým dílem. To podstatně ovlivnilo vývoj české prózy jak stylově, tak tematicky – platí to i o filmu a divadle.

Bojíme se být dospělí

Hrabal vycházel z hovorového proudu, obecného jazyka, v němž se obyčejný člověk proměňuje v nepatetického hrdinu. Smysl pro ironii, humor, ostrý střih, poetiku a skvěle popsané detaily v jeho knížkách vytvářely ojedinělou atmosféru, v níž hospodským tlacháním prolínají filozofické úvahy, lidová moudra střídají odborná konstatování znalců umění, propletená zdánlivě nic neříkajícími bláboly. Nejde přitom o fabulaci, ale o konkrétní jednotlivosti propojené proudem hovoru. Ostatně není náhodou, že jeho nejoblíbenější knihou byl Joyceův Odysseus,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].