Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 5 lety

Pod titulkem Když exploduje Zeman jsme před pěti lety sledovali slovní nálože, které kvůli Temelínu z obou stran přelétávaly hranici s naším jižním sousedem.

Fotografie: Obálka 5/2002 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka 5/2002 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pod titulkem Když exploduje Zeman jsme před pěti lety sledovali slovní nálože, které kvůli Temelínu z obou stran přelétávaly hranici s naším jižním sousedem. O co šlo? Xenofobní strana Svobodných Jörga Haidera zorganizovala podpisovou akci, která vázala přijetí Česka do EU na nespuštění Temelína. „Petice sama o sobě nepředstavovala riziko. …proti byly všechny ostatní strany (včetně koaličních lidovců!) a také elity. … (Premiér Miloš) Zeman však (pod praporem národního zájmu) neodolal příležitosti a odstartoval slovní přestřelku, která přerostla v diplomatickou válku. A přestože sám kancléř, lidovec Wolfgang Schüssel, vyzval své straníky k bojkotu petice, lidovci se nakonec Haiderovy strany zastali. V čem konkrétně tedy Zemanovými proslovy získal český národní zájem, zůstává záhadou,“ psal tehdy Respekt.

Pak to vypadalo na happy end. Zeman se Schüsselem v Melku dohodli mimo jiné, že se stavba nezkolauduje, dokud na ní budou závady. Vstup ČR do EU se otevřel. Když ale zdejší úřady Temelín koncem loňského roku zkolaudovaly rychleji než septik, Rakušany to opět nadzdvihlo, protože zprávy o haváriích se objevují pořád. „Česko neplní závazky z Melku,“ připomněl jižní soused a rakouský parlament vyzval vládu, aby podala mezinárodní žalobu. „Skandální,“ odpověděl na to český prezident a začalo se mluvit o národním zájmu a hrozit odstřihnutím sousedů od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].