Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nemilosrdní žádají o milost

Téma terorismu, účinné obrany proti němu, ale i souvisejícího ohrožení občanských svobod přerůstá v politikum všude na světě, Německo nevyjímaje.

Fotografie: Revolučním terorem chtěli vnutit státu svá vlastní pravidla,teď se domáhají vlády zákona tohoto státu. (Brigitte Mohnhauptová na počátku 70. let...) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Revolučním terorem chtěli vnutit státu svá vlastní pravidla,teď se domáhají vlády zákona tohoto státu. (Brigitte Mohnhauptová na počátku 70. let...) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

„Ctím, miluji a absolutizuji život. Proto mě žádná okolnostmi formovaná svoboda, touha či lidská identifikace nepřimějí, abych zranil či zabil člověka.“ Těmito důvody odmítl službu v armádě. Ale už brzy poté se ocitne v roli, která úctu k životu zcela popírá a vypadá jako v akčním béčku. Po vstupu do místnosti náš muž sleduje, jak bankéř Jürgen Ponto hledá vázu pro květiny donesené návštěvníky, a sám zatím vytáhne pistoli. Ponto stačí hlaveň rukou odvrátit, ale za střelce zaskočí parťačka. Vypálí do šéfa Dresdner Bank pět ran a je dokonáno.

Jenže tohle není klasický mord. Oba protagonisté, Christian Klar a Brigitte Mohnhauptová, patří k Frakci rudé armády (RAF) a v Německu se schyluje k „horkému podzimu“ 1977. Tohle už není ani klasický politický terorismus, s jakým se Evropa seznámila v 19. století. „Ofenziva“, jak své tažení nazývá sama RAF, pokračuje dalšími atentáty a vyústí v únos letadla do Somálska a vraždu pilota.

Spisovatel Friedrich Delius později připomíná: „Byla to první událost od roku 1945, kdy si žádný dospělý západní Němec nemohl říci, mě se to netýká, já jsem bez viny.“ O rok dříve totiž RAF ve spolupráci s palestinskými teroristy unesla letadlo do Ugandy a Němci poprvé od druhé světové války selektovali cestující na Židy a Nežidy.

Uběhlo třicet let a Německo je uprostřed zásadní debaty. Klar a Mohnhauptová mají za sebou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].