Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Krásné černošky a trocha toho vraždění

Prezident Idi Amin má na svědomí až půlmilionu lidských životů, statistika zahrnuje pouze mrtvé z dob jeho hrůzovlády v Ugandě. I z toho důvodu o něm od roku 1974 vzniklo nejméně sedm hraných filmů, poslední z nich tento týden dorazí do českých kin.

Fotografie: Kilt mám, teď ještě vyhnat Asijce. - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Kilt mám, teď ještě vyhnat Asijce. - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt

Film Poslední skotský král sbírá jednu cenu za druhou, ale nepříjemně zjednodušuje dějiny.

Prezident Idi Amin má na svědomí až půlmilionu lidských životů, statistika zahrnuje pouze mrtvé z dob jeho hrůzovlády v Ugandě v letech 1971–1979. Ze svých zločinů se Amin nezodpovídal a zemřel poklidně v exilu v roce 2003, když mu bylo osmdesát let.

Zlo přitahuje mimo jiné pro svou groteskní masku: Hitlerovy skřetovské manýry, Heydrichova upřímná láska k hudbě. Idi Amin zbožňoval vše skotské, jako samozvaný prezident pořádal přehlídky mužů v kiltech za zvuku dud a sám sobě udělil titul „skotský král“. I z toho důvodu o něm od roku 1974 vzniklo nejméně sedm hraných filmů, poslední z nich tento týden dorazí do českých kin.

Tyran v sukních

Poslední skotský král, celovečerní debut Skota Kevina Macdonalda, soupeří o celou řadu cen BAFTA (nejlepší britský film roku). Fantastický výkon v hlavní roli podává Forest Whitaker: za roli Idiho Amina už získal Zlatý glóbus a kandiduje na Oscara. Film vznikl podle bestselleru Gillese Fodena. Ten se inspiroval skutečným příběhem Brita, který stál po Aminově boku: jako spolupracovník, obdivovatel a nakonec vězeň.

Lékař Nick Garrigan odjede léčit chudé do Ugandy, kde probíhá převrat a lidé radostně vítají usměvavého prezidenta Amina. Ten si Nicka vybere, aby se stal jeho osobním lékařem a reformoval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].