Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak svést Ameriku

Steven Spielberg nemá klidné spaní. Spolu s hollywoodskými kolegy plánuje na únor večírek na podporu Baracka Obamy, demokratického kandidáta pro Bílý dům.

Fotografie: První Afroameričan (Obama)... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: První Afroameričan (Obama)... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Steven Spielberg nemá klidné spaní. Spolu s hollywoodskými kolegy plánuje na únor večírek na podporu Baracka Obamy, demokratického kandidáta pro Bílý dům. Je to zrada? Dosud přece pevně stál za Billem a Hillary Clintonovými. Coby hvězda shromažďoval peníze právě pro ně. Teď patří k dalším rozpolceným demokratům, kteří čelí náporu uchazečů o stranickou nominaci pro souboj o místo nejmocnějšího politika planety.

Nyní se s nimi roztrhl pytel – během prosince a ledna jich svůj plán ohlásilo již osm – a všichni se teď naparují, lákají a vábí. Ve Spojených státech se rozběhl dlouhý souboj o přízeň médií, demokratických voličů i o peníze a Spielberg se nakonec bude muset rozhodnout. Byť zatím tvrdí, že chystaný fund-raising neznamená jeho oficiální podporu prvnímu černošskému kandidátovi s reálnou prezidentskou šancí, je možné, že se nakonec přidá třeba k Georgi Sorosovi a přeběhne k nové demokratické hvězdě se vším všudy.

V USA se rozběhlo divadlo, jež v evropském kontextu svou délkou a intenzitou nemá srovnání. Osm kandidátů, z nichž snad jenom senátoři Hillary Clintonová, Barack Obama a John Edwards jsou jména známá mimo Spojené státy, se do boje o nominaci pustilo nezvykle brzy. První hlasy ve složité stranické mašinerii budou odevzdány až za rok a do samotných prezidentských voleb zbývá dlouhých 21 měsíců. Pro srovnání – bývalý prezident George Bush starší svoji kampaň v roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].