Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Haló, tady onkologie

Saháte často po mobilním telefonu? Nemusí to být bez rizika. Nejnovější vědecká studie totiž naznačila, že ten, kdo se bez mobilu neobejde už celá léta, má důvod ke znepokojení.

Saháte často po mobilním telefonu? Nemusí to být bez rizika. Nejnovější vědecká studie totiž naznačila, že ten, kdo se bez mobilu neobejde už celá léta, má důvod ke znepokojení.

Vědci se zaměřili na pacienty s mozkovými nádory zvanými gliomy. Zkoumali několik tisíc nemocných a pro kontrolu i zdravých lidí, tedy dostatečně velký vzorek populace. Pomocí dotazníků zjišťovali, jak dlouho a jak často dotazovaní používají mobil. Souvislost mezi telefonováním a nádory objevili u respondentů, jejichž nepostradatelným společníkem je přenosný telefon už deset a více let.

Výsledky mezinárodní studie, na níž se podíleli badatelé z pěti evropských zemí, se okamžitě staly terčem kritiky. Některé hlasy poukazují na to, že autoři výzkumu nenašli ve svých datech nic varovného, dokud nezohlednili, u kterého ucha respondenti obvykle telefon drží – nádory se častěji vyskytují právě v inkrimininované části hlavy. Když se vás ovšem někdo zeptá, jestli tisknete mobil častěji k pravému nebo k levému ušnímu boltci, může vás paměť ošálit a vaše odpověď nebude odpovídat skutečnosti – zvlášť pokud víte, že jste nemocní, a podvědomě se snažíte najít vysvětlení.

Jiní kritici namítají, že objevená statistická souvislost může být dílem náhody. Účinky elektromagnetických vln na živou tkáň jsou podle nich známy již dlouho a nevyplývá z nich nic varovného. Také Světová zdravotnická organizace (WHO) nejnovější výzkum oficiálně nekomentovala a její stanovisko se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].