Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Druhá zima v Kašmíru

Na první pohled nepoznáme, že před rokem a půl zemětřesení zdevastovalo hlavně pákistánskou část Kašmíru a zanechalo 75 tisíc mrtvých. Jak se s katastrofou vyrovnali místní obyvatelé a jaké výzvy jim přinesla?

Fotografie: Mapa postižené oblasti. - Autor: Respekt/David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa postižené oblasti. - Autor: Respekt/David Munich • Autor: Respekt

V Kašmíru už jsou pastviny opět plné dobytka. Nedávný Íd (muslimská obdoba Vánoc) měl opět slavnostní nádech a na ulicích už vidíme smějící se tváře. Ve městech vládne čilý ruch, prodavači se snaží upoutat na svůj krámek neuvěřitelně kýčovitými ozdobami a výlohy jsou přeplněné novým zbožím.

Na první pohled nepoznáme, že před rokem a půl zemětřesení o síle 6,8 Richterovy škály zdevastovalo hlavně pákistánskou část Kašmíru a zanechalo 75 tisíc mrtvých. Teprve po důkladnější prohlídce objevíme za spravenými obchůdky ruiny a neodklizené sutiny ze spadlých domů. Jak se s katastrofou vyrovnali místní obyvatelé a jaké výzvy jim přinesla?

Kráva nás živí

Hajátovi vzalo zemětřesení vše, co potřeboval k životu. Dům, dobytek, blízkou školu pro děti a kus zemědělské půdy, která skončila spolu s utrženým svahem hluboko v rokli. Přesto patří k těm šťastnějším. Ani on, ani jeho žena, ani jedno z jeho deseti dětí nepřišli o život.

První zima byla pro něj bojem o přežití. V jednom stanu, který dostal od humanitární organizace, a v jednom narychlo stlučeném přístřešku z vlnitého plechu ji přečkal plně odkázaný na potravinovou pomoc. Potraviny a nezbytné materiály byly distribuovány pákistánskou armádou, Červeným křížem a nevládními organizacemi. Peníze přišly skrze agentury OSN, přes dary pákistánské vládě i přímo od nevládních organizací – z jejich vlastních zdrojů i veřejných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].