Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čekání na Šuleje

Dá si Maroš Šulej ještě někdy pivo v irském pubu? Na správnou odpověď by se daly uzavírat tučné sázky.

Dá si Maroš Šulej ještě někdy pivo v irském pubu? Na správnou odpověď by se daly uzavírat tučné sázky. Ale ještě větší balík by mohl stát na dotazu: jak vysoko tu budou padat hlavy, jestli si svobodný Šulej opravdu to pivo v Irsku dá.

Řekni Čechům ne

Maroš Šulej a jeho kamarád Tomáš Půta jsou ve zdejších médiích často titulováni jako „nejhledanější čeští zločinci“. Policie je viní z vraždy, vydírání a loupeží, čehož se měli dopustit jako členové proslulého Berdychova gangu. Hlavně Šulejova cesta do irského vězení byla hodna scénáře akčního filmu. Bývalý slovenský policista byl ve své zemi stíhán za vydírání, změnil si jméno a utekl do Česka. Brzy se skamarádil s Berdychem. „Měli jsme stejné názory,“ řekl Šulej před rokem Respektu. „To víte, ve fabrice se nám dělat nechtělo, ale zvykl jsem si na slušné peníze.“ Vždy ale popíral, že by si příjem zajišťoval vraždami a loupežemi, jak jej viní žaloba. „Ne, já měl svý holky, které na mě vydělávaly. Staral jsem se o ně, chránil je a mě zase chránili policajti. Pořád jsem jim něco platil,“ vzpomíná.

Když však konečně několikaletá spolupráce berdychovců s policajty praskla, byla ochrana Šulejovi k ničemu. „Snažili se mě pak namočit do vražd a dalších svinstev, se kterými jsem neměl nic společného, to už jim šlo o krk a chránili sami sebe, a tak jsem šel o dům dál. Německo, Belgie, nakonec Irsko. V prvních dvou zemích ještě v podsvětí dělal pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].