Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Americký sen 2.0

Svět se zrychluje už nějaký ten pátek, ale kdo by si pomyslel, že může ještě přidat. Časy, kdy se důležité společenské změny odehrávaly v rozmezí generací nebo dekád, jsou dávno za námi.

Místo, kde můžete předvést všechno, co jste chtěli světu říct nebo ukázat, ale báli jste se, že to nebudete umět.

Svět se zrychluje už nějaký ten pátek, ale kdo by si pomyslel, že může ještě přidat. Časy, kdy se důležité společenské změny odehrávaly v rozmezí generací nebo dekád, jsou dávno za námi. Nyní se zdá, že už jim budou stačit pouhé měsíce nebo týdny. Fenomén pojmenovaný Web 2.0 – tedy nová éra na světové internetové síti – potřeboval sotva čtyřiadvacet měsíců, aby způsobil globální pozdvižení. Nedávno o něm ještě nikdo neslyšel, a teď už jej optimističtější komentátoři líčí jako obrovskou naději pro budoucnost. A co je nejlepší: dá se jim to věřit.

Bez bariér

Jednomu z mýtů, které si euroamerická civilizace hýčká, ale o jehož platnost se zároveň nikdy nepřestala přít, se říká americký sen. Je to víra v to, že člověk, který má dost vytrvalosti a talentu, se dokáže dostat tam, kam touží. Funguje to takhle? Jistě jsou místa a období, která mu přejí víc, a jiná, kdy to jde velmi ztuha. Ale v zásadě v každé společnosti existují překážky, které se mu pletou do cesty – společenské, etnické, stavovské nebo čistě osobní. Chcete být hollywoodskou herečkou? Máte smůlu, producent se před dnešním konkurzem špatně vyspal, navíc nesnáší plavovlásky a především ty s jižanským přízvukem. Další, prosím. Tyhle bariéry obvykle v otevřené společnosti nejsou definitivní, ale co kdyby raději vůbec neexistovaly?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].