Často hledáte, jak…
Obálka vydání 49/2007
49/2007 • 2.–9. 12. 2007

2007/49

Kultura

Drsňáci v podmračené Paříži

Jan Gregor

Mnozí na filmu Rvačka mezi muži (1955) nejvíc ocení ústřední půlhodinovou pasáž vyloupení banky čtveřicí gangsterů.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Alžběta I. ležící, spící

Tereza Brdečková

Alžběta se nikdy nevdala. Sexuálně ji přitahovali piráti, omylem nechala popravit sestřenici Marii Stuartovnu a nakonec v lesklém brnění zvítězila nad španělskou flotilou.

Barokní detektivka jménem Cítoliby

Pavel Klusák

Když loni Zdeněk Šesták dostal ocenění Nadace Václava a Dagmar Havlových, médii proletěla krátká zprávička o uznání pro osmdesátiletého muzikologa a skladatele.

Virální hit

Adam Javůrek

Ne každá spontánní internetová sláva je až tak úplně spontánní. Někoho napadne vtípek – třeba jak rychle složit tričko za pomoci kartonové krabice –, natočí ho a nahraje na web pro sdílení videí YouTube.

Kamenitá cesta Jana Reicha

Petr Třešňák

Někdy v polovině 80. let sedla na Jana Reicha (1945) pořádná deprese. Na starých kamnech smažil dětem vajíčka k večeři, čekalo ho mytí nádobí, praní, uklízení.

Deziluze lásky jedné plavovlásky

Jan Němec

Kdo je dnes nejslavnější český filmový režisér? Zřejmě Miloš Forman. Nejznámější dramatik? Jistě Václav Havel. A spisovatel? Jednoznačně Milan Kundera. Právě tyto tři autory si režisér Vladimír Morávek vybral jako pilíře pro svůj nový divadelní projekt Perverze v Čechách.

Tři příběhy milovnice hub

Markéta Pilátová

Olga Tokarczuková (1962) žije v dřevěném domě na česko-polském pomezí, v malé vísce Valbřich. Nyní jí u nás vyšla čtvrtá kniha s lakonickým názvem Poslední příběhy.

Zuřivá, úděsná životnost

Jan H. Vitvar

Na novém vydání čtrnácti povídek Edgara Allana Poea (1809–1849) by nebylo nic zvláštního.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Jak Ignaz s Lori anfeuchtoval

Viktor Šlajchrt

Zčásti šifrovaný deník, který si od 16. září do 6. listopadu 1835 vedl čtyřiadvacetiletý student práv Karel Hynek Mácha, byl dlouho pokládán za jeden z nejskandálnějších textů české literatury.