Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Zelená tragédie

Jakmile politici razantně zasáhnou do tržního hospodářství (namísto jeho chránění), nastane nepředvídaná kalamita, v takové chvíli si vždy připomenu konzervativní dictum, že nejlepší vláda je ta nečinná.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Alexander Tomský - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Alexander Tomský - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Alexander Tomský

(1947) je konzervativní filozof. Vystudoval na přelomu šedesátých a sedmdesátých let London School of Economics. Posléze přednášel politologii v ústavu Keston College. Po návratu do Čech se stal ředitelem vydavatelství Academia a následně nakladatelství Národního divadla.

Jakmile politici razantně zasáhnou do tržního hospodářství (namísto jeho chránění), nastane nepředvídaná kalamita, v takové chvíli si vždy připomenu konzervativní dictum, že nejlepší vláda je ta nečinná. Socialisté všech stran totiž rádi rozdávají peníze, jenomže dotace se rýmují s korupcí, což by nevadilo tolik jako pokřivení trhu.

Prezident Bush, americký Kongres i EU se rozhodli nahrazovat fosilní paliva palivy obnovitelnými, v Americe etanolem (lihem) a v Evropě převážně různými oleji. Je to k nevíře; výroba a spalování etanolu jsou totiž velmi drahé a neefektivní, rozuměj škodlivé, neboť jeho celková výroba a speciální transport přepočteno na litry nevynáší větší zisk než 17–27 %. (Odhady se více nerůzní.) Ještě horší je efekt, který má spalování na atmosféru. Kysličník dusný (N2O), známý jako rajský plyn, jenž se vedle vody působící korozi uvolňuje z etanolu, je podle studie Paula Crutzena (Nobelova cena za výzkum ozonové vrstvy) mnohonásobně škodlivější než kysličník uhličitý (CO2). A ještě větší je znečištění vzniklé spalováním palmových,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].