Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Parkuj jinde, cizinče

Něco se tady stalo. To je jasné každému, kdo zabloudí do pražských Vinohrad. Ještě nedávno byla zdejší čtvrť neprodyšně ucpaná parkujícími auty a plná zoufalců za volantem beznadějně kroužících kolem při hledání volného místa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Po letech váhání takový malý zázrak. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Po letech váhání takový malý zázrak. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Mnozí řidiči do vnitřní Prahy raději vůbec nejedou.Něco se tady stalo. To je jasné každému, kdo zabloudí do pražských Vinohrad. Ještě nedávno byla zdejší čtvrť neprodyšně ucpaná parkujícími auty a plná zoufalců za volantem beznadějně kroužících kolem při hledání volného místa. Teď se ulice viditelně vyprázdnily. Minulý měsíc totiž radnice Prahy 2 zavedla „zóny placeného stání“. Ve většině ulic mohou parkovat jen „rezidenti“ za roční poplatek. V těch ostatních se budují automaty na parkovací lístky.

Dnes máme šanci

„Je to špatný,“ stěžuje si Petr Beleš (26), dlouhovlasý mladík, který právě vystupuje ze starší škodovky. V říjnu se mu prý občas podařilo zaparkovat v ulici, kde bydlí. Teď to nejde: nemá „rezidenční“ kartu, která opravňuje k parkování, a riskoval by odtažení auta. Proto hledá místo v sousedním obvodě a domů dochází pěšky. Aby získal rezidenční kartu, musel by se v Praze 2, kde bydlí v pronájmu, nahlásit k trvalému pobytu a to se mu prý kvůli papírování nechce.

Kousek odtud zamyká malý džíp muž v černém svetru. Alexander Majchrzak (29) z Polska se naopak ze změny raduje. „Je to skvělé. Dřív jsem tu po většinu dne neměl šanci zaparkovat.“ Trvalý pobyt na Vinohradech má, a když mu úředníci přesto odmítali parkovací kartu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].