Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Jakého prezidenta?

K výkonu svých omezených pravomocí český prezident nepotřebuje stranickou příslušnost a protřelost v partajním politikaření.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zdenek Slouka - Autor: Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: Zdenek Slouka - Autor: Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Zdenek Slouka

(1923) je profesor politologie. Byl politickým analytikem při americké okupační armádě. Přednášel na New York University, Columbia University, dále na univerzitě ve Washingtonu a na Lehigh University v Pensylvánii a naposled na Univerzitě Karlově. Od roku 1992 žije trvale v Praze.

Výběr příštího českého prezidenta si zřejmě vyžádá ještě mnoho přemýšlení a politického úsilí. Sjezd ODS zpochybnil rozšířený dojem, že Václav Klaus projde do druhé prezidentské pětiletky samospádem. Kdyby nebylo pochyb, předáci ODS by nemuseli na sjezdu zesměšňovat Jana Švejnara, který ještě ani kandidátem není. Kdyby nebyla v ODS nejistota, předseda Topolánek by neujišťoval sjezd, že navštíví ostatní strany, aby sehnal potřebné hlasy k doplnění hlasů ODS. A vedení ODS moc nevěří ani svému parlamentnímu bloku. Jinak by nežádalo písemné sliby poslanců a senátorů, že budou v únoru volit Klause. Přitom se tu skrývá nečistý paradox: Václav Klaus už léta odmítá všechno kolektivní, neboť kolektiv omezuje svobodu občana a každý kolektivismus je podle něho stejně špatný jako komunistický. Ale pro své znovuzvolení bude Klaus zoufale potřebovat svůj partajní kolektiv, přímo monolit, poslanců a senátorů ODS.

Člověk politický

Toto není místo na analýzu prezidentských charakteristik. Ale právě na tomto místě byla 19. 11.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].