Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak Ignaz s Lori anfeuchtoval

Zčásti šifrovaný deník, který si od 16. září do 6. listopadu 1835 vedl čtyřiadvacetiletý student práv Karel Hynek Mácha, byl dlouho pokládán za jeden z nejskandálnějších textů české literatury.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Zčásti šifrovaný deník, který si od 16. září do 6. listopadu 1835 vedl čtyřiadvacetiletý student práv Karel Hynek Mácha, byl dlouho pokládán za jeden z nejskandálnějších textů české literatury. Příčina netkvěla ani tak v obsahu, jako v mimořádném postavení, které jeho autor zaujal v panteonu zdejších velikánů. Deník se totiž svým laděním pronikavě liší od velebásně Máj, jež vznikla bezprostředně po něm.

Události následujícího roku se pak staly hlavními pilíři máchovské legendy. Máj, vydaný v dubnu 1836, přijala literární veřejnost s rozpaky a nepochopením. V srpnu básník úspěšně dostudoval a koncem září nastoupil jako praktikant do advokátní kanceláře v Litoměřicích, jenže už 6. listopadu tu nečekaně zemřel v důsledku obětavosti při hašení požáru jakési stodoly. Pohřeb se konal v den, kdy se měl oženit s Lori Šomkovou, matkou svého měsíc starého synka. Z dojemného příběhu se zrodil kult geniálního pěvce lásky, jenž se stal obětí osudu a nízkých poměrů. Mácha tak dodnes představuje tu nejvyšší a nejméně zpochybňovanou hodnotu českého písemnictví.

Rekvizita chmurného dramatu

Šifry Máchova deníku jako první rozluštil Jakub Arbes v polovině osmdesátých let 19. století. O svém objevu sepsal poutavý, téměř detektivní článek, ale Máchův text odmítl publikovat, neboť je prý natolik „delikátní“, že by měl nadále zůstat tajemstvím.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].