Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Jan Amos Komenský s odznakem školských odborářů na hrudi přísně hledí z obálky Respektu na české politiky, kteří zanedbávají jeho dědice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jan Amos Komenský s odznakem školských odborářů na hrudi přísně hledí z obálky Respektu na české politiky, kteří zanedbávají jeho dědice. Je otázka, zda by Komenský coby český ministr školství dokázal od ministra financí Miroslava Kalouska vydolovat více peněz pro učitele, pravděpodobnější však je, že vzhledem k politické praxi v Česku by se ministrem tak jako tak nestal. Příběhem českého učitele Jana Pavelky, jenž si bídný příjem vylepšoval brigádou v Tesku až do okamžiku, kdy pochopil marnost svého snažení, začíná velké téma o školství (str. 16–19), jehož se chopili Ondřej Kundra a Tomáš Pavlíček. Doplňují ho rozhovory s čerstvým ministrem Ondřejem Liškou (str. 19) a poslankyní Michaelou Šojdrovou (str. 42–45).

Zpravidla to vypadá tak, že ať se vyskytne jakýkoli problém, jeho řešení se nakonec vždy točí kolem toho, zda na to bude dost peněz. Někdy to ale může být také obráceně: problém hlavní světové měny, kterou americký dolar stále ještě je, vypovídá ve skutečnosti o něčem hlubším, než jsou peníze. Týdeník The Economist ve svém nejnovějším vydání věnoval slábnoucímu dolaru nejen obálku, ale také hlavní komentář, který přinášíme na stranách 29 a 30.

Dolar to dnes opravdu nemá lehké, když už i mongolský švihák Tengis v elegantní bílé košili a černých naleštěných botách dává coby soukromý směnárník na nádraží v dalekém Süchbátaru přednost euru před dolarem, na který doráží už i čínský jüan a ruský rubl. Mongolům, zdá se, jde také stále více o peníze, ale kdyby alespoň nezasypávali své rozlehlé travnaté stepi PET lahvemi a plastovými pytlíky! Spisovatelka Petra Hůlová zná Mongolsko jako „vlastní dlaň“, což je vzhledem k rozlehlosti země možná příliš odvážné tvrzení, ale s Danem Mackem napsali pro Respekt rozhodně zajímavou reportáž (str. 36–41).

Dobrodružství ovšem není vždy třeba hledat jen v dálavách, vzrušující, byť spíše lingvisticky, může být i čtení tajného erotického deníku Karla Hynka Máchy. Brilantně to dokazuje Viktor Šlajchrt (str. 46–47).

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

Martin M. Šimečka

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].