Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je chystaná stávka učitelů oprávněná?

Anketa k chystané stávce učitelů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Zlatuška - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Zlatuška - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

JIŘÍ ZLATUŠKA

děkan MU a senátor (nezávislý)

Není. Jedná se o čistý politický nátlak na Poslaneckou sněmovnu, který směřuje ke zvýšení deficitu veřejných financí. Pokud by se takto chovali všichni, může stát rovnou vyhlásit bankrot. Odbory nenavrhují nic, co by umožnilo hledat rezervy uvnitř systému, nebo garantovalo, že se případné dodatečné finance dostanou selektivně pouze tam, kde učitelé přinášejí lepší než obvyklé výkony. O tom, jak například odradit studenty od demonstrací proti státním maturitám, od odborů neslyšíme. Návrhy, které by zjednodušily odchod nekvalifikovaných učitelů, také ne.

MICHAELA ŠOJDROVÁ

předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL

Podporuji učitele v jejich zájmu o lepší finanční podmínky. Domnívám se ale, že hrozba stávkou je předčasná. Školský výbor Poslanecké sněmovny navrhl navýšení platů učitelů téměř o 2,5 miliardy a já věřím, že ve sněmovně to projde. Já osobně nesouhlasím s takovou stávkou, která by znamenala zrušení výuky.Učitelé vědí, že v roce 2008 přijde do regionálního školství na vzdělávání sedm miliard z evropských fondů. Domnívám se, že jde o šanci, jak výrazně ekonomicky pomoci školám. Nebude to do tarifu, ale bude to na inovace ve vzdělávání.

DANA KUCHTOVÁ

bývalá ministryně školství a místopředsedkyně SZ

Školské odbory by měly hájit zájmy zaměstnanců ve školství a mají v tomto smyslu právo i na stávku. Rozpočet školství se mi podařilo navýšit o 3,5 miliardy, přesto je to na platy učitelů málo. Počítala jsem se zvýšením platů ze snížených výkonů, především v oblasti středních škol. Dále bylo nezávazně předjednáno navýšení rozpočtu pro soukromé a církevní školy. Díky tlaku poslanců byl rozpočet školství dále navýšen o jednu miliardu, souhlasila bych i s nasměrováním celých téměř 3 miliard z kapitoly Všeobecné pokladní správy do školství.

JIŘÍ HAVEL

stínový ministr školství ČSSD

Reálná mzda poroste tak o 5 %. Ale učitelům mají reálné platy klesnout. Reforma to kantorům nalinkovala na celé tři roky. Pokles reálné mzdy učitelů má v novodobé ČR premiéru a výdaje na vysoké školy absolutně poklesnou poprvé od roku 1989. A to je školství prioritou Topolánkovy vlády… Učitelé jsou vysokoškoláci. Vysokoškolák ve státní správě vydělává o třetinu víc než učitel, v soukromém sektoru dvakrát tolik. Snižování reálných platů proto vadí i trpělivé české učitelce. Učitel obecné školy Igor Hnízdo nemá volbu. Stávkovat musí. Horší je, že má kam odejít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2007 pod titulkem Anketa: Je chystaná stávka učitelů oprávněná?