Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Tajemství kouzelníka Putina

Anatolij Čubajs byl v Rusku mocným mužem. Za vlády prezidenta Jelcina se stal prvním místopředsedou vlády a z tohoto postu řídil ekonomiku Ruska včetně privatizace.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Drtivá síla. (Putin se zástupci strany Jednotné Rusko) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Fotografie: Drtivá síla. (Putin se zástupci strany Jednotné Rusko) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Anatolij Čubajs byl v Rusku mocným mužem. Za vlády prezidenta Jelcina se stal prvním místopředsedou vlády a z tohoto postu řídil ekonomiku Ruska včetně privatizace. Kromě toho býval ministrem financí a členem ruské Rady bezpečnosti. Po nástupu Putina do prezidentského úřadu se „vytratil“ do čela obrovského státního energetického koncernu RAO JES. Mohlo by se tedy zdát, že je mocným mužem, byť trochu v jiné podobě, i nyní. Ale v Rusku má ekonomická moc své meze. Anatolij Čubajs to pochopil docela nedávno.

Již tento týden se v Rusku konají parlamentní volby. Zdá se, že nikdo nepochybuje o vítězství provládní strany Jednotné Rusko, jelikož právě na její kandidátní listině září „jednička“ letošní politické sezony – prezident Vladimir Putin. V Rusku se v těchto dnech nediskutuje o tom, kdo vyhraje volby. Hovoří se pouze o stupni drtivosti, s níž putinovci dokážou porazit své konkurenty.

Anatolij Čubajs je zjevně o Putinově vítězství přesvědčen také. Nebo spíše byl přesvědčen, podle všeho samotným Putinem. Čubajs je totiž již šest let jedním z významných členů Svazu pravicových sil (SPS), strany sjednocující zastánce liberální pravice, k jejímž představitelům Čubajs jako politik sám patřil. Strana je spojená také se jménem Jegora Gajdara a do roku 2003 zasedala s 8,5 % hlasů ve Státní dumě. Dnes jí však hrozí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].