Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Sousedi jsou důležitější

Od roku 1989 se změnilo téměř všechno, včetně toho, že Spojené státy, dříve nepřítel, jsou dnes spojencem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Igor Lukeš

(1950) je profesorem na Boston University, kde přednáší historii a mezinárodní vztahy. Publikoval několik knih, například Inside the Apparat či Gorbachev’s USSR: A System in Crisis anebo Československo mezi Stalinem a Hitlerem: Benešova cesta k Mnichovu.

Od roku 1989 se změnilo téměř všechno, včetně toho, že Spojené státy, dříve nepřítel, jsou dnes spojencem. Proto člověku připadá neuvěřitelné, že se stále ještě zabýváme situací ve věci amerických víz.

Základní fakta jsou známá: Američané víza k návštěvě České republiky nepotřebují, ale Češi cestující do Ameriky ano. Víza jsou drahá a celý proces je ponižující. Diplomaté mají pro tuhle situaci slovo „asymetrie“. Českou veřejnost jistě napadne výraz jadrnější.

Praha se dlouhá léta snaží situaci napravit. K pozitivnímu posunu došlo ale až v srpnu 2007. Americký Kongres konečně vyjmenoval podmínky pro ty, kdo se chtějí připojit k bezvízovému programu. S radostí bylo zjištěno, že Česká republika je splňuje, a tisk oznámil, že je vyhráno. Chtěl bych před touto iluzí varovat a upozornit na nebezpečí a zároveň i příležitost, které nová situace přináší.

Především: ke změně dojde až tehdy, když Spojené státy uvedou do provozu program elektronické autorizace cesty (ETA) a systém na kontrolu odjezdu ze země (US VISIT). Turisté tak budou muset počkat, až Washington vytvoří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].