Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Konec digitálního masochismu

Technologickým nadšencům to může připadat neuvěřitelné: média starého světa mají stále přednosti, které jejich digitální alternativy neumějí nahradit.

Technologickým nadšencům to může připadat neuvěřitelné: média starého světa mají stále přednosti, které jejich digitální alternativy neumějí nahradit. Proto není nejpopulárnější televizí v Česku YouTube, ale Nova, proto nemají digitální rádia významný podíl, proto tento text většina z vás nyní čte na papíře.

Vedle obsahu médií je důležitá i jejich forma, způsob, jak se dostávají k uživatelům. Je možné dojem z digitalizovaného média přiblížit jeho tištěnému vzoru, ale málokdy to vyjde. Číst si Respekt na webu z monitoru není to samé jako číst jej na papíře a v ruce. Nově spuštěný Respekt Reader zážitek ze čtení na počítači dále přibližuje fyzické zkušenosti. I on však má své limity a nemá šanci papírové vydání zcela nahradit.

Největší problém je s knihami. Čtení delších digitálních textů je čistý masochismus. Pokud to nejde jinak, většina lidí si je tiskne. Stojí to přitom skoro stejně jako průměrná kniha a kvalita je nesrovnatelně horší. Problém vězí v samotném počítači, respektive v nevhodnosti obrazovky k delšímu soustředěnému čtení: ostře svítí, má nevhodné rozměry, nelze ji libovolně přenášet a otáčet.

O slovo se však pomalu hlásí elektronický papír. Přestože je to v zásadě monitor, vypadá téměř identicky jako jeho neelektronický protějšek. Je tenký a ohebný, obraz je stálý a aktivně nesvítí, pouze světlo odráží. Tím je iluze papíru téměř dokonalá. Jako mladá technologie však postrádá úspěšnou aplikaci. Po pionýrském Sony Readeru, který mnoho obliby nezískal, přichází na trh další ambiciózní zařízení. Prodává jej největší světový internetový obchod Amazon, který právě na knihách nastartoval svůj úspěch. První recenze Amazon Kindle, jak se zařízení jmenuje, jsou vesměs velmi pozitivní. Jeho kapacita stačí na mnoho tisíc stránek, bez nabití vydrží týden, knihy lze díky integrovanému bezplatnému mobilnímu připojení přímo kupovat a stahovat, za (přemrštěné) předplatné je možné získat přístup k několika klasickým i internetovým magazínům, funguje i primitivní webový prohlížeč.

Ne každému se však nevyhnutelná digitální budoucnost tištěných médií i knih musí zamlouvat. Vydávání knížek je v mediálním světě jednou z posledních bašt, kterou počítače a internet prakticky nijak nezasáhly. Pokud se elektronické knihy rozšíří, budou se nakladatelé muset vyrovnat se stejnou hrozbou, která pohltila hudební producenty a podkopává i pozice filmového průmyslu – s neomezitelnou lehkostí kopírování. Přestože by se snad mohli poučit z chyb svých předchůdců, jejich vyhlídky nejsou růžové.

Autor je redaktorem Lupa.cz.č

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2007 pod titulkem Konec digitálního masochismu