Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Do Prahy znovu a jinak

Příští týden vydá nakladatelství Zlatý řez průvodce Prahou. Ukáže novou tvář hlavního města, která vznikala během posledních patnácti let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nové město nově. (Palác Euro na Václavském náměstí) - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Nové město nově. (Palác Euro na Václavském náměstí) - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Příští týden vydá nakladatelství Zlatý řez průvodce Prahou. Ukáže novou tvář hlavního města, která vznikala během posledních patnácti let. Při obcházení moderní architektury si člověk může odpovídat na různé otázky. Třeba: Cože tu z naší doby zbude? A stojí to vůbec za procházku?

Jako každý bedekr, také průvodce PRG 20/21 – současná architektura vede návštěvníka na Hradčany. Jenže ukazuje jiný Hrad než ten obvyklý se sv. Vítem a Daliborkou. V Královské zahradě upozorňuje na oranžerii z lesklých trubek od vyznavačky high-tech architektury Evy Jiřičné. V Jelením příkopu na betonový tunel od mistra strohosti, architekta Josefa Pleskota. Na Jiřském náměstí zase na výdlažbu od ateliéru HŠH. Trojice Hájek–Hradečný–Šépka je známá tím, že své projekty vybaví silnou myšlenkou, která musí být nekompromisně dodržena: tady architekti sestavili fragmenty historických dlažeb z různých dob, takže vzniklo konceptuálně oslnivé, krásné a značně neschůdné dláždění.

Jako dědkové

V průvodci nejsou zahrnuté jen přírůstky v historické části města, ale i na periferiích. Svá hesla tu mají dvě stovky staveb z let 1992 až 2007, pojišťovny, kanceláře, obchodní domy, vily, hotely. Když se člověk podívá do přiložené mapky, vidí najednou desítky nových bodů. Což je na celé knize vlastně to nejzajímavější: upozorňuje, že za posledních patnáct let tady vznikla celá nová vrstva města.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].