Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Česko – ostrovní království

Zapínáme mlhovky a zpomalujeme – zhruba tak zní poselství našich zastupitelů, co se týče pokračování integrace naší ekonomiky se zahraničím.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Tomáš Sedláček

(1977) je jedním z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic review). Po studiích působil jako ekonomický poradce prezidenta Havla (2001–2003) a odborný poradce ministra financí (2004–2006); posléze se stal hlavním makroekonomickým analytikem ČSOB.

Zapínáme mlhovky a zpomalujeme – zhruba tak zní poselství našich zastupitelů, co se týče pokračování integrace naší ekonomiky se zahraničím. Přitom mlha i přišlápnutí brzdy jsou zcela zapříčiněné vlastní „(ne)snahou“ vlády – nemůže za něj zahraničí nebo slabá ekonomika, ať naše nebo globální. Navíc je tato situace několikanásobně paradoxní.

Zavést euro

Paradox první, přestože jsme na ekonomicky nejsilnější pozici, s vysokou pravděpodobností nás ve vstupu do eurozóny předběhnou naši sousedé. Pokud se vláda nebude o zavedení eura aktivněji snažit, brzy se staneme ostrůvkem lokální měny uprostřed zemí, které obchodují eurem. Zatím vše nasvědčuje tomu, že Slovensko zavede euro napřesrok a polská vláda, přestože je čerstvě zvolená, chce zvládnout zavedení eura v roce 2012 nebo 2013. Polská zkušenost mimochodem svědčí o tom, že kde je (vládní) vůle, dá se stihnout ledacos.

Paradox číslo dvě: málo se hovoří o tom, že euro je liberální koncept, který odstraňuje (dnes již přežité) bariéry mezinárodního obchodu, posiluje konkurenci,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].