Často hledáte, jak…
Obálka vydání 47/2007
47/2007 • 16.–23. 11. 2007

2007/47

Kultura

Posedlost v barvách Technicoloru

Jan Gregor

Film zkušeného hollywoodského praktika Johna M. Stahla Smrtelný hřích (1945) je i po více než šedesáti letech od svého vzniku slastným diváckým zážitkem.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Umím dělat filmy. Chcete mě?

Tereza Brdečková

Těch tisíc lidí nezaplňovalo o minulém víkendu pražskou Archu jen kvůli spolužákům z FAMU. Famufest je sledovanou událostí, kde jde o názor: na radar v Brdech, na olympiádu v Praze, porno, ghetta, Temelín. Školní filmy začali brát vážně i distributoři.

Kouzla s obyčejnou překližkou

Jan H. Vitvar

I ona své jméno málem přeslechla. „Vybrali jsme si Evu Koťátkovou,“ pronesla předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Charlotta Kotíková tak tichým monotónním hlasem, že se sálem pražského Roxy neslo rozpačité: „Říkala Koťátkovou?“

Stávkou vpřed

Adam Javůrek

Přes dvanáct tisíc scenáristů vypnulo své počítače a z amerických televizí naráz zmizela řada populárních talk-show a telenovel nebo je nahradily reprízy.

Pád vizionáře s bezedným měšcem

Jan Gregor

Zástupci filmových klubů již nechtějí nic mít s dlouholetým propagátorem nekomerční kinematografie Jiřím Králíkem. Na sklonku října ho Rada Asociace českých filmových klubů definitivně odvolala ze svého vedení.

Obcházení Odcházení

Jan Němec

Talmud přirovnává nevyložený sen k neotevřenému dopisu. Soudný recenzent musí novou hru Václava Havla Odcházení, jež vychází jako příloha tohoto čísla Respektu, přirovnat k oběma zároveň: bez interpretace režiséra se podobá nevyloženému snu, bez konkrétního diváka je dosud dopisem bez adresáta.

Pod nadvládou kojícího prsu

Jan Gregor

Západní civilizace prochází jistým druhem kolektivní neurózy a média ji uzavírají do klece infantilního ustrnutí. Alespoň to tvrdí mediální teoretik Jan Stern (1977) ve své druhé knize esejů Totem, incest a odkouzlení buržoazie.

Neobjevené souvislosti příběhu

David Hertl

Ivan Margolius (1947), syn komunistického prominenta popraveného v roce 1952 v procesu se Slánským, vydal vloni v Británii poutavou knížku o hledání vlastní minulosti.

Co se čte v Respektu

Karolína Vránková

Od doby, kdy jsem po maturitě žila v Nizozemsku, mě nepřestává zajímat jedna věc. Proč se tamní sympatičtí, rozumní, bohatí a trochu nudní obyvatelé v literární představivosti tak rádi zaobírají zvrácenostmi?

Novinky

Respekt

Knižní novinky.

Veřejná pitva Edvarda Muncha

Jan H. Vitvar

Zdánlivě na tom není nic těžkého. Když už výtvarník ke svému životu i dílu přistoupí jako k horské dráze s velmi chatrnými bezpečnostními prvky, nemělo by pro kunsthistorika být těžké jízdu v umělcově monografii zachytit a na prudkých horizontech a ostrých zatáčkách doložit zlomy v jeho díle.