Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Veřejná pitva Edvarda Muncha

Zdánlivě na tom není nic těžkého. Když už výtvarník ke svému životu i dílu přistoupí jako k horské dráze s velmi chatrnými bezpečnostními prvky, nemělo by pro kunsthistorika být těžké jízdu v umělcově monografii zachytit a na prudkých horizontech a ostrých zatáčkách doložit zlomy v jeho díle.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: V divé hrůze jsem zíral do místnosti – jsem v pekle? (Nemocné dítě I, 1896) - Autor: Munch Musset, Oslo • Autor: Respekt
Fotografie: V divé hrůze jsem zíral do místnosti – jsem v pekle? (Nemocné dítě I, 1896) - Autor: Munch Musset, Oslo • Autor: Respekt

Zdánlivě na tom není nic těžkého. Když už výtvarník ke svému životu i dílu přistoupí jako k horské dráze s velmi chatrnými bezpečnostními prvky, nemělo by pro kunsthistorika být těžké jízdu v umělcově monografii zachytit a na prudkých horizontech a ostrých zatáčkách doložit zlomy v jeho díle. Jenže vyprávějte to zdejším uměnovědcům. Jejich monografie spíš připomínají oslavné zahajovací projevy při vernisáži a pro samé vzletné fráze se z nich o autorovi ani jeho tvorbě často skoro nic nedozvíme.

Historik Otto M. Urban (1967) patří k čestným výjimkám – jeho práce vždy připomínají napínavé romány. Po nedávných studiích věnovaných Karlu Hlaváčkovi a českým dekadentům nyní vychází jeho další zásadní počin, monografie norského malíře Edvarda Muncha (1863–1944).

Jsem v pekle?

Urban se měl při interpretování umělcova příběhu o co opírat. Už ve třinácti si Munch začal psát deník a do smrti stačil popsat 350 poznámkových bloků. Teď se výběr z nich díky Urbanovi a jeho spolupracovníkům poprvé dostává k českému čtenáři. Citace pomáhají odkrýt to nejpozoruhodnější a zároveň nejděsivější z Munchova odkazu: s výjimkou několika skutečných šílenců si nikdo před ním nedovolil přenášet na plátno tak nepříjemné detaily ze svého nitra.

Matka mu umřela, když mu bylo pět, sestra o devět let později. „Můj otec se nám snažil být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].