Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Švejk na nás něco ví

Národní knihovna a Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR před nedávnem provedly první obsáhlý výzkum čtenářství v České republice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jíří Trávníček - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jíří Trávníček - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Jiří Trávníček

(* 1960, Vyškov) Vystudoval bohemistiku a historii na brněnské univerzitě, 1991–92 studoval na School of Slavonic and East European Studies – University of London. V letech 1997 až 2002 vedl Ústav české literatury FF MU. Od roku 2003 působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR (od r. 2007 jako zástupce ředitele) a současně učí na Filozofické fakultě UK v Praze. Vydal knihy Vyprávěj mi něco… (jak si děti osvojují příběhy), Příběh je mrtev?, Na tvrdém loži z psího vína. Česká poezie od 40. let do současnosti (se Zdeňkem Kožmínem, 1998), Poezie poslední možnosti.

Románovost nezanikne. Najde jiné bydliště v biografiích či knižních rozhovorech.Národní knihovna a Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR před nedávnem provedly první obsáhlý výzkum čtenářství v České republice. Dozvěděli jsme se na sebe, kolik knih kupujeme, kolik peněz za ně vydáváme, jak velké jsou naše domácí knihovny, ale také kdy, kde či jakým způsobem nejčastěji čteme. Podrobné výsledky budou publikovány v příloze literárního časopisu Host a posléze – v širší verzi a srovnány s výsledky v jiných zemích – i v samostatné knize. Nahlédnout do nich je ale možné už nyní. Přední literární kritik, teoretik a vedoucí projektu Jiří Trávníček (47) nás usazuje v pokoji, který je od podlahy ke stropu obložen knihami. Za skleněnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].