Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Rasa a inteligence

Peter Singer (1946) je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a profesorem-laureátem na univerzitě v Melbourne. Napsal mimo jiné knihy How Are We to Live? (Jak máme žít?) a Writings on an Ethical Life (Statě o etickém životě).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Peter Singer - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Peter Singer - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Peter Singer

(1946) je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a profesorem-laureátem na univerzitě v Melbourne. Napsal mimo jiné knihy How Are We to Live? (Jak máme žít?) a Writings on an Ethical Life (Statě o etickém životě). Jeho kniha Animal Liberation (Osvobození zvířat, v češtině vyšla v roce 2001) přispěla značným dílem k založení moderního hnutí za práva zvířat.

Rasistické stereotypy poškozují vyhlídky mnoha nebělochů, zejména nebělochů afrického původu. Pojmy inteligence a rasa mají méně ostré kontury, než často předpokládáme.Křižovatka genetiky a inteligence je intelektuálním minovým polem. Bývalý rektor Harvardovy univerzity Larry Summers odpálil jednu nálož v roce 2005, když zkusmo nadhodil, že pro obtíže, jimž jeho univerzita čelí při náboru profesorek matematiky a fyziky, existuje genetické vysvětlení. (Summers nenaznačil, že muži jsou v těchto oborech v průměru talentovanější než ženy, nýbrž že existuje nějaký důvod, proč se domnívat, že muži se s vyšší pravděpodobností než ženy nacházejí jak na horním, tak i na dolním konci spektra schopností v těchto oborech – a Harvard samozřejmě přijímá pouze lidi z absolutně špičkového konce spektra.)

Watson se nepoučil

Dnes se jeden z nejvýznačnějších vědců naší doby vpotácel do téhož minového pole ještě nemotorněji a s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].