Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Připravují se změny volebního zákona?

Po volbách politici koalice slibovali, že změní volební zákon. Ten současný totiž málo čelí možným volebním patům, navíc je značně nespravedlivý k malým stranám.

Po volbách politici koalice slibovali, že změní volební zákon. Ten současný totiž málo čelí možným volebním patům, navíc je značně nespravedlivý k malým stranám. Hlasy voličů menších stran můžou mít až dvakrát menší váhu než těch velkých. Nyní se ale o žádné změně nemluví. Připravují se tedy nějaké úpravy zákona o volbách do Poslanecké sněmovny? Zorganizují politici k tomuto tématu odbornou a veřejnou diskusi, aby se občané mohli vyjádřit?

Luděk Belán, Třebíč

Ptali jsme se předsedy ústavně-právního výboru sněmovny Marka Bendy, poslankyně Evy Dundáčkové, politického poradce klubu ODS Petra Krejčího a Václava Henycha z ministerstva vnitra.

Ačkoliv systém přepočítávání hlasů zavinil pat v posledních volbách, zápal pro jeho změny ve vládní koalici opadl. Poslanci (včetně členů ústavně-právního výboru, kteří ho mají na půdě sněmovny takříkajíc v gesci) jsou dotazy na osud nového volebního zákona zaskočení a mají jen mlhavou představu, jak jeho reforma pokročila. Zatím neproběhlo žádné koaliční jednání, poslanci tvrdí, že mají na starosti aktuálnější věci, třeba práci na reformních balících. Zákon podle nich momentálně není na pořadu dne jednoduše proto, že koalice prozatím přestála důležité parlamentní zkoušky a nikdo nepočítá s mimořádnými volbami.

Jisté průtahy v přípravě změn zdůvodňují i tím, že oba koaliční tábory si přejí něco jiného: ODS chce posílit mandát vítěze voleb, vedle toho lidovci a zelení trvají na méně diskriminačním přepočtu volebních výsledků.

Nedá se ale říct, že by se nedělo vůbec nic. Na ministerstvu vnitra vznikl materiál, který by měl rozhodování politiků usnadnit. Skupina odborníků analyzovala volební systém asi ve stovce států světa a vypracovala varianty, jak můžou určité nástroje výsledek voleb ovlivnit. Autoři návrhů prý také vzali v potaz zkušenosti z minulých voleb. Přesné údaje se ale tazatel nedozví, protože prý jde zatím o „pracovní materiál“, z něhož nevyplývají ani žádná doporučení.

Do konce roku by ho měli předat koalici, která si stanovila termín na jeho projednání do půlky příštího roku. Sami poslanci se dnes přimlouvají, aby debata začala „včas“. S blížícími se volbami totiž hrozí, že začnou zákon kroutit podle momentálních žebříčků stranických preferencí. Zatím však vůbec není jasné, zda svoje „uzávěrky“ stihnou a jak bude diskuse vypadat. Předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda například netuší, jestli budou jednat koaliční partneři jen mezi sebou, nebo přizvou ke spolupráci i někoho z opozičních stran. A jestli bude mít na změny volebního systému vliv i veřejnost, to už se neodváží odhadnout vůbec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2007 pod titulkem Připravují se změny volebního zákona?