Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pád vizionáře s bezedným měšcem

Zástupci filmových klubů již nechtějí nic mít s dlouholetým propagátorem nekomerční kinematografie Jiřím Králíkem. Na sklonku října ho Rada Asociace českých filmových klubů definitivně odvolala ze svého vedení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ztráta tří a půl milionu? Obraťte se na produkční. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Ztráta tří a půl milionu? Obraťte se na produkční. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Králík: „Pokud někdo chce, abych na veřejnosti deklaroval,

že za všechno můžu, tak to neudělám.“Zástupci filmových klubů již nechtějí nic mít s dlouholetým propagátorem nekomerční kinematografie Jiřím Králíkem. Na sklonku října ho Rada Asociace českých filmových klubů definitivně odvolala ze svého vedení. Pro mnohé může být tato zpráva šokem. Málokdo toho v této zemi udělal víc pro filmovou osvětu. Zástupci klubů ale mluví o nutném kroku, který má stabilizovat situaci v asociaci. Charismatický vizionář neodmyslitelně spojený zejména s vedením Letní filmové školy totiž přivedl organizaci, sdružující na 120 českých filmových klubů, do finanční tísně.

Příběh o sporech ve sdružení filmových klubů se utápí v podrazech, malichernostech a osobních animozitách. Točí se kolem tříapůlmilionové ztráty tradiční letní filmové přehlídky a interpretace zprávy revizní komise, která finanční manko vyčíslila. Kromě toho je to ale zpráva o rodilém lídrovi, který polarizuje okolí. O organizátorovi prestižní přehlídky, kterému se lehce může stát, že přijde o jakýkoli vliv na pořádání akce, kterou vypiplal. V mediálních přestřelkách a různých zákulisních jednáních se hraje nejen o budoucnost klubové asociace, ale také o budoucnost Jiřího Králíka.

Co bublalo pod povrchem

Mladistvě vypadající padesátník nyní tvrdí, že se za svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].