Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Přišla zima a meteorologové oznámili, že tu už zůstane. Zemřel Norman Mailer. 18 uchazečů se přihlásilo do konkurzu na nového šéfa státních lesů. Atletkou roku 2007 se stala oštěpařská mistryně světa Barbora Špotáková.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Přišla zima a meteorologové oznámili, že tu už zůstane. Zemřel Norman Mailer. 18 uchazečů se přihlásilo do konkurzu na nového šéfa státních lesů. Atletkou roku 2007 se stala oštěpařská mistryně světa Barbora Špotáková. Evropský soud pro lidská práva odsoudil Českou republiku k zaplacení odškodného romským dětem, které bezdůvodně už léta posílá do zvláštních škol a bez lítosti jim tak ničí život. Jmenovaný skutek není trestným činem, vysvětlilo státní zastupitelství, proč zastavilo deset let staré trestní stíhání finančníka Pavla Tykače, obviněného z krádeže jedné miliardy korun patřících akcionářům CS Fondů. Parlament začal projednávat návrh zákona, který radikálně zpřísňuje tresty za korupci. Ve Voticích závodila psí spřežení. Rezignovavšího Jiřího Čunka nahradil ve funkci ministra pro místní rozvoj jeho lidovecký spolustraník Cyril Svoboda. Rakouští trafikanti ohlásili na konec listopadu stávku, kterou chtějí donutit tamní vládu, aby navzdory evropským předpisům a i s rizikem žaloby od Evropské komise prodloužila po Novém roce zákaz dovozu českých cigaret, které jsou levnější a podle tamních zástupců cechu „do měsíce zničí v Rakousku trafikantskou živnost“. To je náš Havel – v jeho osobě máme šanci na to, aby se Kuba jednou dočkala podobné sametové revoluce jako Československo, prohlásil americký kongresman kubánského původu Lincoln Díaz-Balart, poté co prezident George Bush udělil Prezidentskou medaili svobody kubánskému lékaři Oscaru Elíasu Biscetovi, jehož kubánský totalitní režim odsoudil v roce 2003 na 25 let za to, že veřejně kritizoval poměry v tamním zdravotnictví. „Viděl jsem tu takové hanebnosti, které byly tak perverzní a barbarské, že o nich ani nejde psát. Nic mě ale nezastraší, budu ve svém boji dál pokračovat,“ citoval český tisk při té příležitosti z motáku, který těžce nemocný a podvyživený Biscet tajně propašoval nedávno z vězení své ženě. Začala lyžařská sezona. Rakouský kabinet oznámil, že je navzdory vstupu Česka do schengenského prostoru bez hranic opravdu rozhodnut svoji česko-rakouskou hranici strážit dál a bránit tak rakouské obyvatelstvo před možným návalem běženců a kriminálníků. Statistika oznámila, že Češi dohnali Němce – v cenách potravin. Jaroslav Palas, někdejší ministr zemědělství ČSSD, který daroval strategickou chemičku Setuza mafiánům kolem nedávno zastřeleného Františka Mrázka, byl ostravskou nominační konferencí ČSSD zvolen za lídra moravskoslezské kandidátky do krajských voleb.

Jsem pronásledovaný umělec. U nás v San José v Kostarice na ulici hladovějí a umírají desítky tisíc toulavých psů a nikdo se nad tím nepozastaví – ale když jednoho z nich vystavíte, způsobí to ozvěnu, která ukazuje na obrovskou přetvářku v nás, citovala Mladá fronta výrok, kterým kostarický umělec Guilermo Habakuk Vargas (50) odpověděl na celosvětovou vlnu internetového rozhořčení a protestů proti jeho poslednímu dílu, kdy chytil na ulici toulavého psa a přivázaného na řetěz jej tak dlouho bez jídla vystavoval v galerii jako „umírající artefakt“, až zvíře zemřelo. Na sv. Martina se koštovalo mladé víno. Bližší zkoumání ukázala, že galaxie I Zwicky 18 není jedním z nejmladších seskupení kosmu, jak si vědci dosud mysleli, ale že obsahuje hvězdy staré i deset miliard let. Ve snaze zlákat občany k přesednutí z aut do vozidel hromadné dopravy se pražský magistrát rozhodl zdražit jízdné v městských tramvajích a autobusech z 20 na 26 korun. Přibylo padělaných autodílů. Média informovala o schůzce 19 amerických vojenských pilotů a politiků, kteří vyzvali Bílý dům i vlády ostatních zemí světa, aby „po čtyřiceti letech zavřených očí začaly opět bedlivě zkoumat neidentifikovatelné létající předměty na své obloze a odvrhly mýtus, že všechna znovu a znovu spatřovaná UFO jde racionálně vysvětlit“. Tolik lidí jezdí rychle a já to vyžeru proto, že jsem Baroš, prohlásil český náhradník francouzského fotbalového klubu Lyon Milan Baroš, poté co mu francouzská policie odebrala řidičský průkaz i automobil Ferrari, když jej zadržela při jízdě rychlostí 271 kilometrů za hodinu. Padající sníh opět zaskočil české řidiče.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].