Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Kandidáti na inzerát?

Poté co navštívil parlamentní kluby komunistů a lidovců, představil se profesor Jan Švejnar jako prezidentský kandidát i televizním divákům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Luboš Dobrovský

(1932) je novinář a politik. Působil v Československém rozhlase a v době normalizace i v nejrůznějších dělnických profesích. Po roce 1989 byl mluvčím Občanského fóra, vyjednal odsun sovětských vojsk, vedl Kancelář prezidenta republiky Václava Havla, byl velvyslancem v Rusku a ministrem obrany.

Poté co navštívil parlamentní kluby komunistů a lidovců, představil se profesor Jan Švejnar jako prezidentský kandidát i televizním divákům. Jde nesporně o osobnost kultivovanou, ve svém oboru světově známou; jde o člověka, který pokud hovoří o ekonomice či jako osoba soukromá, formuluje své politické názory, zaslouží si respekt. Až potud lze ve Švejnarově případě souhlasit s Václavem Havlem. S čím ovšem souhlasit nemohu, je názor, že Jan Švejnar je vhodným kandidátem na funkci českého prezidenta.

Politické předpoklady

Všichni svobodně zvolení prezidenti českoslovenští i čeští, T. G. Masaryk,Edvard Beneš,Václav HavelVáclav Klaus, byli a jsou osobnosti výrazně politické. Je to zcela přirozené. Funkce českého prezidenta je funkcí politickou. Dokonce povýtce politickou. Všichni jmenovaní to také svou politickou aktivitou před volbou prokázali zcela nepochybně. Ten založil stát, další se zasloužil o jeho udržení, jiný napomohl k pádu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].