Často hledáte, jak…
Obálka vydání 45/2007
45/2007 • 3.–10. 11. 2007

2007/45

Kultura

CO SE ČTE V RESPEKTU

Martin M. Šimečka

Rád čtu britské konzervativní spisovatele, abych si provětral své usedlé liberální myšlenky.

Novinky

Respekt

Péčí havlíčkobrodského nakladatelství Hejkal u nás vychází další humoristická knížka populárního finského spisovatele.

Televize

Jan Gregor

Asi to nebude náhoda. V den připomínky neslavné křišťálové noci zařadila Česká televize do vysílání jeden z nejzajímavějších zástupců žánru film noir druhé poloviny čtyřicátých let s názvem Křížový výslech (1947).

Výstavy

Jan H. Vitvar

Loňský vítěz kunsthistorické ankety Osobnost roku letos oslavuje dvacáté výročí svého odchodu z koksové kotelny do důchodu.

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Zátiší s kletbou

Pavel Klusák

Z rozhovoru na protější straně se dá leccos poznat. Třeba že Blixa Bargeld rozhodně není prototyp skromnosti nebo člověk bez ega.

Nahrávací společnosti si zaslouží trest

Tomáš Turek

O industriálních rockerech Einstürzende Neubauten se už dnes dá těžko mluvit jako o „berlínské“ kapele. Její šéf Blixa Bargeld žije střídavě v Pekingu, Šanghaji a San Francisku.

Kámoši za všechny prachy

Adam Javůrek

Internetový svět má nového korunního prince. Zatímco předloni byli všichni pobláznění z videoserveru YouTube a loni básnili o internetové síti přátel MySpace, letos je miláčkem odborné veřejnosti konkurence MySpace – sociální síť Facebook.

Kdo dá víc

Jan H. Vitvar

O velkou slávu v ní nejde, na to je tu výtvarné umění příliš okrajovou zábavou. V Ceně Jindřicha Chalupeckého se spíš soutěží o vnitřní uspokojení umělců: pár zajímavých lidí vám potvrdí, že vaše práce není zbytečná.

V boji proti pojišťovnám

Jan Gregor

V USA nemá téměř 50 milionů lidí zdravotní pojištění a v žebříčku kvality a dostupnosti lékařské péče je země podle statistik WHO až na 37. místě na světě.

Ještě žijeme, tak co!

Vladimír Karfík

Sám si s povzdechem odpovídá: „Ještě dlouho, moc dlouho.“ V závěru poslední povídky mu docházejí síly, ale když ho chlapi v hospodě posadí ke stolu a on vidí, že o něj mají strach, jeho pomačkaný somrácký škleb se promění v úsměv.

Poezie jako botanický průzkum

Viktor Šlajchrt

Moderní básníci občas vyhledávají nezvyklé zdroje metafor i v oblastech poezii na hony vzdálených, jaké spravuje a střeží přísná exaktní věda.

Příběhy ze Země Boží

Tereza Brdečková

Příběhy o Tomáši Baťovi, Heleně Vondráčkové nebo Stalinově pomníku zná každý Čech starší dvaceti let. Jenže u každého záleží také na tom, kdo, jak, komu a proč ho vypráví.