Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Ty peníze za to nestojí

Ještě na začátku léta si v Liberci podával ruku úspěch s rozechvělým očekáváním. Emoce vyvolala „malá česká olympiáda“, mistrovství světa v klasickém lyžování naplánované na rok 2009.

Fotografie: Už s tím nemáme nic společného. (Jakub Vodrážka a Ivo Grégr) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Už s tím nemáme nic společného. (Jakub Vodrážka a Ivo Grégr) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Ještě na začátku léta si v Liberci podával ruku úspěch s rozechvělým očekáváním. Emoce vyvolala „malá česká olympiáda“, mistrovství světa v klasickém lyžování naplánované na rok 2009. Kontroloři z mezinárodní lyžařské federace netajili nad přípravami mohutné akce s miliardovým rozpočtem nadšení a šéfa organizačního výboru Romana Kumpošta přijel do Liberce osobně poplácat po zádech sám premiér Topolánek. V polovině prázdnin se však příběh zašmodrchal. Tehdejší ministryně školství šéfa podniku odvolala. Důvod? Špatné hospodaření. V Liberci to ale viděli jinak a většina dvacetičlenného týmu dala na protest proti direktivě z Prahy výpověď. Teď je podzim a škarohlídi varují, že mistrovství je ohroženo.

Rozpačitý dojem poopravuje jen nečekané zjištění, že rebelům záleží na jasných pravidlech hry víc než na jistotě příjemné a dobře placené práce.

To mě nepřesvědčilo

„Z dvaceti lidí nám šestnáct dalo výpověď,“ popisuje situaci bývalý sportovní ředitel mistrovství Ivo Grégr. Byl to problém – nové manažery sháněla dosazená šéfka organizačního výboru, lyžařka Kateřina Neumannová, tři měsíce. A to notně zkomplikovalo přípravu jednoho ze závodů světového poháru, který má letos v zimě otestovat připravenost nově zbudovaných lyžařských areálů na slavné mistrovství.

Proč vlastně s 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].