Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Strýček Putin to zařídí

Blíží se parlamentní volby. Prezident Klaus má pocit, že by jeho strana nemusela vyhrát. Co udělá?

Fotografie: Tak kdepak zdražili? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tak kdepak zdražili? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Blíží se parlamentní volby. Prezident Klaus má pocit, že by jeho strana nemusela vyhrát. Co udělá? Rozjede se s televizním štábem do nejbližšího supermarketu a přinutí vedoucího snížit ceny základních potravin. Sci-fi? V Rusku či Bělorusku ne tak docela.

Stalin je střílel

Kampaň před parlamentními volbami v Rusku, které se budou konat na počátku prosince, se rozběhla naplno a hned se ukázalo, že zemi stále ještě ohrožují všichni, komu se nelíbí Putinova stabilní vláda, prosperita a blahobyt vesměs spokojených spoluobčanů. V říjnu totiž rapidně stouply ceny potravin (u některých druhů zboží až o 40 %). Připomíná to situaci v Bělorusku a známé populistické triky tamního diktátora Lukašenka. Pravidelně se totiž stává, že jakmile se zvedne cena mléka nebo vajec, Lukašenko vyráží do akce a jede s televizním štábem do obchodů, kde pak sveřepě odvolává úředníky – ředitelem obchodu počínaje a ministrem konče. Poskytne interview a ujišťuje lid, že dokud vládne Lukašenko, mohou být všichni klidní.

V Rusku jako by docházelo ke změně původně důmyslnějšího stylu. Bývalý „kágébák“ Putin býval rafinovanější než někdejší předseda zemědělského družstva Lukašenko. Nicméně v Rusku se teď děje totéž. Samotný prezident sice moskevské obchody nenavštívil, ale Putinův ministersko-úřednický tým okamžitě reagoval administrativním tlakem na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].