Často hledáte, jak…
Obálka vydání 44/2007
44/2007 • 27. 10. – 3. 11. 2007

2007/44

Kultura

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Televize

Jan Gregor

„Otevřu oči a nic nevidím. Jediné, co si pamatuju, je, že se stala nějaká nehoda.“ První věty vnitřního monologu vypravěče filmu Ruská archa (2002) jsou zahaleny v úplné tmě.

Podzimní plody a chmury

Pavel Klusák

Ne že bychom mohli Prahu prohlásit za světovou metropoli kulturního dění, ale s koncertním programem na tom už dlouho nebyla tak dobře jako letos.

Místo Googlu Baidu

David Antoš

Čínský internet je zvláštním prostředím. Počet jeho uživatelů roste nevídaným tempem a trh se má v dohledném horizontu stát největším na světě.

Od golfu k výtvarnému umění

Jan H. Vitvar

I v tomto sychravém počasí si půvabná hosteska u vchodu vystačí s tenkou halenkou na tři knoflíčky. Uvnitř novináře vítá stůl přeplněný chlebíčky, tousty, bagetami, dortíky, kávou a džusem.

Sbohem, Angelino

Jan H. Vitvar

Zapomeňte na Daniela Craiga, kterak se coby James Bond prohání po ruzyňském letišti. Angelinu Jolie, hvězdu dokončovaného filmu Wanted, budou napříště paparazzi nahánět také jinde než v Praze.

K čemu je dobré mít svůj Prostor

Jaroslav Formánek

Jak se dělal za komunismu nezávislý časopis, člověk pochopí při prohlídce výstavy, jež u příležitosti výročí právě probíhá na jedné z chodeb pražského Klementina.

Kdy odcházejí zlé laně

Jaroslav Formánek

Když si v roce 1994 Milan Kundera nepřijel převzít Cenu Jaroslava Seiferta, zaslal omluvný dopis, v němž se mimo jiné píše: „Budu Vám vděčný, proměníte-li předání ceny (…) ve vzpomínku na mého drahého přítele, jehož poezie byla tím nejkrásnějším, co mi dala česká literatura za posledních několik desetiletí.“

Pár šancí, ale žádný gól

Jan H. Vitvar

„Jak jsme tak v baru zapíjeli pivem to slavné vítězství, maličko jsem si vzpomněl na film Titanic – na palubě slaví, pijou šampáňo a loď zatím dole začíná nabírat první vodu.“

Co se čte v Respektu

Markéta Pilátová

Co čte Markéta Pilátová (zahraniční rubrika).

Novinky

Respekt

Knižní novinky.

Další poklady templářovy truhly

Markéta Pilátová

V Lisabonu, zachmuřeném jižním městě na okraji Atlantiku, lze narazit na velikána portugalské moderní literatury Fernanda Pessou na každém kroku.