Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pořád je komu věřit, říká Jaroslav Spurný

Ano. Není to příjemné vědět, že čtou SMS vaší dcery o tom, proč neudělala zkoušku na právech.

Pořád vás baví psát o korupci? Nic se nemění. To musíte být buď zatracený optimista, nebo grafoman.

Mirka

Mění se jak boj proti korupci, tak taktika korupčníků. Takže je pořád o čem psát. Ale vážně. Mluvit o korupci v Česku znamená znát spoustu souvislostí, mít jisté ideje, vnímat změny a mít naději. Pak se o korupci dá psát, aniž by člověk přemýšlel, jestli ho to baví.

Jistě pracujete s mnoha protichůdnými hypotézami a v okamžiku skládání výsledného příběhu na sebe berete riziko, že někomu můžete neúmyslně ublížit.

Jan Zachariáš

Na začátku nemám žádnou hypotézu, jen zkoumám, jak předkládané informace a názory zapadají do souvislostí. Ověřit si, jak nějaký člověk zapadá do příběhu, znamená hodiny hledání v počítačových databázích. Je pravda, že určitou interpretací faktů na sebe beru riziko, že někomu ublížím. V redakci Respektu to chodí tak, že o těch rizicích hodně debatujeme, velkou roli hraje editor článku. Ale to riziko tu je a musím s tím umět žít.

Kdy se z domněnky stává informace, kterou se rozhodnete publikovat?

Jan Zachariáš

V těch zásadních věcech to někdy trvá dny, jindy měsíce. Často ji nezveřejním nikdy. Teze musí být před zveřejněním ověřená. Spousta věcí, o nichž jste přesvědčeni, že jsou pravdivé, se nedá zveřejnit, protože je neprokážete.

Jak si ověřujete důvěryhodnost vašich zdrojů a kontaktů?

Jan Zachariáš

Spousta mých zdrojů sděluje informace, protože jsou idealisté a věří ve spravedlnost. Když je něco špatně, mají chuť to napravit. A když to nejde normální cestou, obrátí se na novináře. Ty zdroje jsou z podstaty důvěryhodné a z řady z nich se stali mí přátelé. U méně důvěryhodných zdrojů, když vytušíte, že dodáním informace chtějí něco získat (třeba zlikvidovat politického odpůrce), záleží podstatně víc na důvěryhodnosti informace.

Myslíte, že víra policistů ve smysluplnost jejich práce se za posledních deset let zvyšuje, nebo snižuje?

Kamil S.

Víra policistů ve smysluplnost jejich práce klesla. Víc, než aby to společnost unesla.

Jsou dnes státní úředníci otevřenější než třeba před deseti lety?

Pafl

Nejsou otevřenější. Státní úředníci určitě ne. Ale když je člověk důsledný, informaci dostane. Bohužel někdy se zpožděním několika let, když si ji Respekt vysoudí, a to už někdy zapomenu, proč jsem ji potřeboval.

Zasáhl vám někdy někdo do soukromí?

Kamila Šímová

Zasáhl. Třeba prohledáním mého bytu s jasným vzkazem, že můžou cokoli. Nebo rozesláním trestního spisu z roku 1976 všem předsedům parlamentních stran. I nabídka úplatku je zásahem do soukromí.

Špicloval vás někdy stát?

Kamila Šímová

Ano. Není to příjemné vědět, že čtou SMS vaší dcery o tom, proč neudělala zkoušku na právech.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2007 pod titulkem Pořád je komu věřit, říká Jaroslav Spurný