Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Policie bez Kubiceho

Sociální demokraté jásají, Jan Kubice odchází od policie.

Sociální demokraté jásají, Jan Kubice odchází od policie. Radují se možná i politici z ODS, i když aspoň navenek se tváří, že jim odchod Kubiceho a jeho lidí vadí. Kubice loni politikům vzkázal, co je největším vnitřním bezpečnostním rizikem této země: prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Kdyby Kubice honil jen ruské mafiány, tuzemské gangstery a podvodníky, měl by klid. Jenže to nešlo. Příliš dlouho a příliš často narážel na spojení různých mafiánů a gangsterů s tuzemskými státními úředníky a politiky. V okamžiku, kdy o jejich spolupráci promluvil nahlas, byl jeho osud zpečetěn. Kolem ČSSD i ODS je příliš mnoho korupčních skandálů, než aby si mohly dovolit opravdu podporovat policistu, který veřejně dokázal, že se nebojí vyšetřovat zločiny týkající se politické moci.

Kubice v tom není sám. Stejně odvážně jako on se chovala v minulosti řada jeho podřízených. A neopouštějí svého šéfa ani teď. Tři náměstci už ohlásili odchod, mnoho dalších policistů z ÚOOZ se k tomu chystá. Jde o manifestaci – odcházíme proto, že naši nadřízení, politici a státní zástupci nechtějí naslouchat našim důkazům a zjištěním o rostoucí symbióze zločinu a moci. Někteří proto, že se jich to přímo týká, jiní ze zbabělosti. Tento vzkaz detektivů by neměli přeslechnout ti, kteří o Kubiceho zprávě loni pochybovali, nebo si dokonce mysleli, že sloužil nějaké politické moci. Jaké? Té, která ho teď pouští k vodě?

Co znamená odchod Kubiceho pro policii? V první fázi vzkaz, že se souboj s mocnými nevyplácí. Zjištění, že ani nová politická garnitura nemá zájem podporovat policejní operace snažící se rozplést zásadní korupční dění v této zemi. Pro zločince a korupčníky je to zpráva, že dál trvá eldorádo: aféra biolíh je pod kobercem, sítě kolem zavražděného Mrázka nerozmotány, privatizační uplácení kolem strategických chemiček zapomenuto. Pro veřejnost je to vzkaz, že Ivan Langer chce v čele policie tiché služebné muže, jako je Oldřich Martinů, který o Kubiceho varovných zprávách nechce ani slyšet, natož něco z nich prověřit. Místo toho vydal nový policejní prezident nařízení, že žádné policejní pátrání týkající se členů mocenského establishmentu nesmí začít bez vědomí pražské centrály.

Kubice a jeho lidé nestihli dodělat svou práci. Nezní reálně, že se ještě někdy dozvíme, jak to bylo s podvody v Čepru nebo vlivem gangstera Františka Mrázka na politiku. Nicméně přístup Kubiceho a jeho lidí může – přes veškerý pesimismus – inspirovat některé policisty, kteří zůstávají ve službě. Všechno se natrvalo pod pokličku nastrkat nepodaří.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].