Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Oni bílé pásky nosit nemuseli

Sudetští Němci jsou i přes debaty uplynulých osmnácti let v povědomí většiny Čechů zařazeni jako sympatizanti třetí říše.

Autor fotografie: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Autor fotografie: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Alena Wagnerová

n. 1936 v Brně. Od roku 1969 žije v Saarbrückenu. Spolupracuje s deníky Franfurter Allgemeine Zeitung, Tages Zeitung a Neue Zürcher Zeitung. Je autorkou knih České ženy, Dvojitá kaple, Milena Jesenská, Neodsunuté vzpomínky, V ohnisku nepokoje, Česká zkušenost pohraničí. Dlouhodobě se zabývá česko-německými vztahy a ženskou otázkou. Je koordinátorkou orálně historické části projektu dokumentace životních osudů německých aktivistů ze Sudet, který iniciovala česká vláda v roce 2005.

Antifašisté ze Sudet se za oběti nepovažují. To by je urazilo.Sudetští Němci jsou i přes debaty uplynulých osmnácti let v povědomí většiny Čechů zařazeni jako sympatizanti třetí říše. Proto museli po prohrané válce logicky odejít. Byli tu ale také sudetoněmečtí antifašisté, o nichž se skoro neví. Spisovatelka Alena Wagnerová (71), která se sudetoněmeckým prostředím a odsunem dlouhodobě zabývá, vyslechla jejich příběhy a nyní o nich dokončuje knihu. „Rukopis nese pracovní název A zapomenuti vejdeme do dějin,“ říká příjemně měkkou moravštinou, dokonalou navzdory tomu, že už od roku 1969 žije v německém Saarbrückenu.

Co vás k sudetoněmecké otázce tak připoutalo?

Prvotním motivem byly prázdniny v Sobotíně v Jeseníkách v roce 1946. Bylo mi deset let, šla jsem s maminkou z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].