Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Co ukuchtí zelení

To, že ministerstvo školství povede někdejší aktivistka protitemelínského spolku Jihočeské matky, by si před rokem tipnul málokdo. Stejně tak by se ještě před měsícem nikomu nesnilo, že tahle úspěšná a naprosto loajální politička Bursíkových zelených se postaví do čela vnitrostranické rebelie.

Fotografie: Náš muž pod reflektorem. (Lužný) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Náš muž pod reflektorem. (Lužný) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Spor o vedení úřadu po odvolané ministryni Daně Kuchtové přerostl u zelených do zásadní vnitrostranické konfrontace. Z hledání nového ministra školství se stala bitva mezi levicovým křídlem strany a týmem kolem předsedy Martina Bursíka. Jde v ní nejenom o vliv v partaji, ale také o to, jestli se ve střetu s každodenní politikou podaří udržet Bursíkův pokus o nový „neideologický“ styl a zabránit koalici sociálních demokratů s komunisty. Tím se z vnitrostranického derby o jednu ministerskou kandidaturu stává politická hra pro široké publikum.

U Vladařky

„Paní ministryně, totiž bývalá ministryně, se omlouvá, ale je v zácpě a přijede na schůzku později,“ omlouvá se za Danu Kuchtovou tisková mluvčí resortu školství. Přestože místopředsedkyně zelených z úřadu odešla už skoro před měsícem, stále tu na ni díky prozatímnímu bezvládí myslí jako na šéfku. A dobré jméno má Dana Kuchtová i za rohem ministerstva v restauraci U Vladaře: přestože je narváno, šéf jí „ze staré známosti“ najde místo v salonku. Politička v dobře střiženém saku mluví klidně, ale když se stočí řeč na otázky kolem ministerstva, reaguje nečekaně prudce. „Prosím vás, jaká tam byla odborná pochybení?“ zvyšuje hlas. „Promiňte, ta věc je ještě příliš živá,“ brzdí se pak a zapaluje si další cigaretu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].