Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

V osidlech BIS

Česká tajná služba BIS halasně a bez mučení oznámila, že z jejích útrob někdo vynesl zásadně důležité ekonomické informace. A že v intenzivním pátrání po viníkovi začala sledovat i bývalé šéfy jiných tuzemských služeb a novináře masmédií.

Fotografie: Nevíme nic, ale je to bezpečné. Namouduši. (Šéf BIS Lang) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Nevíme nic, ale je to bezpečné. Namouduši. (Šéf BIS Lang) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jestli nelžou, je možné je rozpustit. A co když lžou?Česká tajná služba BIS halasně a bez mučení oznámila, že z jejích útrob někdo vynesl zásadně důležité ekonomické informace. A že v intenzivním pátrání po viníkovi začala sledovat i bývalé šéfy jiných tuzemských služeb a novináře masmédií. Okolnosti celého „přiznání“ BIS jsou ale nanejvýš podivné. Pokud se totiž vše seběhlo tak, jak nám předkládá ředitel služby Jiří Lang, jsme svědky tak zásadního selhání, že by to muselo stát místo celé vedení BIS. Je tu ale i jiná varianta: BIS nám svůj „únik desetiletí“ předhodila proto, aby zakryla jinou operaci nebo rozehrála nějakou hru. Potom však mají problém především politici, kteří veřejné manipulace služby kryjí.

Pryč, ale v bezpečí

Skutečných informací o probíhající operaci Únik je velmi málo. Víme zhruba toto. Před třemi týdny se v obchodním středisku Nový Smíchov sešli u kávy tři muži. Televizní novinář Dalibor Bártek, bývalý šéf civilní rozvědky (ÚZSI) Karel Randák a bývalý policista z protikorupční jednotky Karel Tichý. Jak Bártek s Randákem říkají, získali podezření, že je kdosi dost okatě sleduje. Když pak nápadného špicla oslovili, ten se k jejich překvapení legitimoval jako příslušník BIS. Vedení tajné služby pak smíchovskou sledovačku přiznalo a místo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].