Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Privatizace politiky

Jsme svědky operací soukromých armád v Iráku a privatizace dešťové vody v Bolívii; tak tedy dovolte jeden skromný příspěvek z Bulharska: soukromé podnikatelské strany vytvořené pro regionální volby (druhé kolo bude příští víkend).

Fotografie: Ivaylo Dičev - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Ivaylo Dičev - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Ivaylo Dičev

(1955) je profesorem kulturní antropologie na univerzitě v Sofii. Přednáší rovněž ve Francii a USA. Zabývá se společenskými vědami se zaměřením například na migraci, balkánskou identitu a antropologii prostoru. Je autorem sbírek esejí, povídek, komentářů a novel. Je držitelem cen za nejlepší eseje Panitza (1999), Chernorizetz Hrabar (2002) a Dimitar Peshev (2005).

Venkov nenávidí hlavní město,sídlo velkých stran.Jsme svědky operací soukromých armád v Iráku a privatizace dešťové vody v Bolívii; tak tedy dovolte jeden skromný příspěvek z Bulharska: soukromé podnikatelské strany vytvořené pro regionální volby (druhé kolo bude příští víkend). Jinde bývají turistické oblasti s lukrativními pozemky anebo půda plná ropy a rud jako v Rusku, v chudém Bulharsku však jde jen o písečné duny, čerstvý vzduch či strmé svahy.

Proč by tedy měla být půda v Bulharsku tak důležitá? Protože hlavní starostí lokálních vládců v procesu takzvané transformace byla privatizace veřejného majetku. Nejčastěji vypadala tak, že hlasování o přidělení jednoho pěkného pozemku na pobřeží, který patřil obci, proběhlo výměnou za byt na sídlišti, jenž patřil nějakému příteli.

Podnikatelské strany začínají vznikat nejen u pobřeží Černého moře a v horských oblastech, ale i ve velkých městech, kde jsou pozemky drahé, regulace přísná a výše úplatků…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].