Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Vysoké pece fungovaly ve Vítkovicích v letech 1836 až 1998. Osada, v níž žilo necelých 150 obyvatel, se během těch let proměnila v obří průmyslovou aglomeraci, se kterou si po uzavření provozu pecí dnes málokdo ví rady.

Miloš Polášek, Radim Polášek, Jana Machotková: Vítkovice Industria

En Face, 120 stran

Vysoké pece fungovaly ve Vítkovicích v letech 1836 až 1998. Osada, v níž žilo necelých 150 obyvatel, se během těch let proměnila v obří průmyslovou aglomeraci, se kterou si po uzavření provozu pecí dnes málokdo ví rady. Jednou z cest je celý vznešený areál zakonzervovat jako unikátní industriální památku, jež nemá v Evropě konkurenci. Právě k tomu by mohla přispět tato publikace, která mapuje technický vývoj pecí a dokumentuje ho prostřednictvím úchvatných dobových záběrů nyní vyhaslého ocelového města.

Sergej Jesenin: Rozbité zrcadlo

Přeložil Václav Daněk, Akropolis, 160 stran

Moskva kabackaja, Perské motivy a Ten černej. Na těchto třech klíčových sbírkách stojí výbor ze závěrečné etapy tvorby básníka Sergeje Jesenina.

Petr Nikl: Záhádky

Meander, 56 stran

V nové autorské knize plné zvířecích skládaček navazuje výtvarník, hudebník a performer na své předchozí Lingvistické pohádky. Zájemce by si měl před koupí knihy sehnat nůžky a lepidlo.

Elie Wiesel: Noc

Přeložila Alena Bláhová, Sefer, 104 stran

Wieselův autobiografický pohled na deportaci obyvatel jeho rodného Sighetu do Osvětimi vychází symbolicky v době, kdy si podle průzkumů čtvrtina Němců myslí, že nacismus měl i své lepší stránky.

Další knižní novinky

naleznete

na blogu Jana Koláře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].