Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Se sluncem a zářivými barvami lesů přišlo babí léto. Hrozba tureckého vpádu do severního Iráku zvedla ceny ropy na světových trzích. Závratně stoupl prodej filmových DVD.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Autor fotografie: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Se sluncem a zářivými barvami lesů přišlo babí léto. Hrozba tureckého vpádu do severního Iráku zvedla ceny ropy na světových trzích. Závratně stoupl prodej filmových DVD. Noviny citovaly amerického prezidenta George Bushe, který varoval mezinárodní společenství, že pokud nechce třetí světovou válku, mělo by všemi silami zabránit, aby extremisté ovládající Írán získali atomovou bombu. Vláda se rozhodla vrátit katolické církví kdysi ukradený majetek. V Brně byl odhalen pomník americkému stíhači Williamu Kiggisovi – jedinému západnímu vojákovi, který padl při osvobozování Brna –, zbytky jehož letounu byly nalezeny teď, 63 let po sestřelení, při výkopových pracích. Na Taxisově příkopu při letošní Velké pardubické zahynul kůň Cieszymir. Ústavní soud rozhodl, že odposlechy, kterými v roce 2004 chtěla policie a tajné služby najít „něco“ na zdejší šlechtice žádající po státu zpět svůj kdysi ukradený majetek, byly nezákonné a vina přitom padá nejen na policii, ale i na soud, který jim špiclování bez problémů povolil; předsedkyně soudu pro Prahu-východ Martina Kasíková, která nese za povolené odposlechy odpovědnost, se k věci odmítla vyjádřit. Nic ve zlém, ale nic vám k tomu neřeknu, odpověděl soudce z Krajského soudu v Ústí nad Labem František Mašata na otázku Hospodářských novin, zda by nějak nemohl zhodnotit svůj dvacet let starý rozsudek, v němž poslal na dva roky do kriminálu člověka za to, že veřejně v práci vyjádřil nespokojenost s komunistickou diktaturou. Kühnův dětský sbor vyhrál v německém Wuppertalu dětskou kategorii mezinárodní soutěže Let the Peoples Sing – Nechte národy zpívat. Česko prohrálo s Chorvatskem boj o křeslo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Z „osobních důvodů“ na svou funkci rezignoval nedávno jmenovaný ředitel státního podniku Lesy České republiky Jiří Holický, který při nástupu prohlásil, že by rád zastavil rozkrádání státního majetku mocnými lobbistickými skupinami lesních těžařů rekrutujících se z někdejších Slušovic nebo z tunelářského polosvěta první poloviny devadesátých let.

Je to donebevolající skandál, komentoval reprezentant zdejší finanční skupiny PPF Tomáš Brzobohatý skutečnost, že jeho šéfa, miliardáře Petra Kellnera, převálcoval při pokusu uchytit se v Rusku tamní ještě populárnější a ještě větší miliardář Oleg Děripaska. Při vykopávkách u Mašovic objevili archeologové kusy ženské sochy staré 7000 let. Poslanecká sněmovna předčasně ukončila projednávání rozpočtu na rok 2008, aby někteří její členové stihli včas odletět do Mnichova na fotbalový zápas české reprezentace proti Německu. Zdeněk Urbánek oslavil devadesáté narozeniny. Proč on? Jeho zpochybňování základních stavebních kamenů současné civilizace míru příliš nepřidává, komentoval prezident Václav Klaus rozhodnutí výboru švédských akademiků udělit letošní Nobelovu cenu míru Alu Goreovi, biologovi a někdejšímu americkému viceprezidentovi, který už několik let přesvědčuje světové politické a podnikatelské elity o nutnosti změnit současné lidské ničení přírody, které se významnou měrou spolupodílí na globálních změnách klimatu. Dusivý jedovatý kouř zahalil okolí hořícího skladu plastů v Řepově u Mladé Boleslavi. Zeslábl příliv zahraničních investic. Americká armáda se rozhodla půjčit českým jednotkám v Afghánistánu dvacítku svých legendárních obrněných vozů Humvee. Česko se přidalo k dosud osamocené Británii a oznámilo, že bude bojkotovat připravovaný summit EU–Afrika, pokud na něj přijede zimbabwský diktátor Robert Mugabe. Nositelem Státní ceny za literaturu se stal Milan Kundera. Po 57 letech začal soud s Ludmilou Brožovou-Polednovou (86), jedinou žijící prokurátorkou, která svého času po komunistickém puči ve vykonstruovaném procesu žádala a dostala trest smrti pro demokratickou političku a odpůrkyni komunistů Miladu Horákovou.

Má ráda nejen mne, ale asi i stranu, vysvětlil předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru „o své exmanželce, nové partnerce, rozvodu, svatbě, vkusu, zábavě a hubnutí“ pro Magazín MF Dnes, proč jeho někdejší milenka a nyní už i nastávající manželka jezdí zadarmo tlumočit na zahraničněpolitické cesty reprezentantů ČSSD. Na Horské Kvildě krátce padal sníh.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].